ВАС: Бахри Хашимов може да участва в изборите за кмет на Комунига

Водещи, Политика

Окончателно приключи сагата около регистрацията и участието на Бахри Хашимов на изборите за кмет на Комунига от Движението за права и свободи.
Върховният административен съд потвърди решението на Централната избирателна комисия, с което бе отменено заличаването на Бахри Хашимов като кандидат за кмет на кметство, което решение бе взето от ОИК Черноочене.
Производството бе образувано по жалба на Леман Али – общински председател на ПП „ГЕРБ“ – Черноочене срещу решението на ЦИК.
„Безспорно е установено, че релевантната за ОИК проверка е извършена в информационните масиви отдел „ГРАО“ към Община Черноочене и според същата Бахри Хашимов е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България към датата на подаване на заявлението за участие в местните избори като кандидат за кмет. Отмяната на прието решение за регистрация на кандидата, единствено и само на основание негарантираща пълнотата на информацията справка от органите на МВР за напускане на територията на Република България, без да е съобразено база данни на отдел „ГРАО“ относно адресната регистрация на предложения кандидат, е правилно квалифицирано като незаконосъобразно“, се посочва в мотивите на съда.