Демет и Бурчин от „Славейков“ на международна конференция в Брюксел

Общество

Дванадесетокласничките от СУ „П. Р. Славейков“ Демет Джамбазова и Бурчин Ибрахим се завърнаха от проведената в петък конференция на Международната федерация за ученически спорт в европейската столица Брюксел. Бъдещите абитуриентки са и дългогодишни състезателки по баскетбол, което предопредели и насочеността на тяхната презентация.

Освен собственото си представяне Демет и Бурчин активно участват в дискусионните панели на конференцията, в които традиционно са включени успели жени като Лорънс Фишер, Валентина Маркеи и Лаура-Мария Тидла.

Опитът, който славейковските баскетболистки придобиват с участието си в подобни форуми, е от изключителна важност за развитието им след завършване на училище. Контактите с представители на водещи спортни организации, както и с млади хора от цяла Европа, занимаващи се активно със спорт и социални дейности, са повече от полезни. А може би най-ценна за момичетата е възможността да се включат в разговори и съвместни инициативи с доказани професионалисти на световно ниво, които са готови да чуят и техния глас.

За участие в конференцията покани получиха екипи само от 6 държави.

Заедно с девойките от Кърджали във форума участваха председателят на Българската асоциация Спорт за учащи Юлия Боянова и Румяна Павлова от БАСУ.