Пренесоха 2-метров терлик от Дъждовница до Енчец

Култура

Четиринадесетият фестивал на терлика, който тази година се проведе в село Енчец премина с много емоции. В него взеха участие 8 селски кметства от района.

Тази година програмата на фестивала започна в Кърджали с поглед назад към 2015 г., когато 11 одрински фотографи участваха във фестивала на терлика с изложбата „22 майстори – 22 съдби” и показаха историите на 22-ма майстори на занаяти от Кърджалийско. За няколко часа изложбата върху стативи в градинката пред община Кърджали беше разгледана и коментирана от стотици граждани, които дори познаваха историите на някои от майсторите на фотографиите. На открито в село Енчец бяха аранжирани още две експозиции – на Джейсън деБоз от Калифорния „Аз бях в Източните Родопи” (артрезидент в Дъждовница от 9 август до 9 септември т.г.) и дебютната изложба на 18-годишния ученик и фотограф от Енчец Шабан Младенов „Кърджали, моя любов” с кадри от града и селата на общината.

Атракция на 14-то издание на фестивала на терлика беше пренасянето на 2-метровия терлик, който от години е символ на фестивала, по пътя от Дъждовница до Енчец от група фенове, към които се присъедини и досегашната кметица на Дъждовница Гюлхаят Халил. Когато Терликът се „качи” на сцената в Енчец, стартира и фестивалната програма с участници от Кърджали, Стремци, Рани лист, Жинзифово и др. Заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова поздрави организаторите за умението да създават нови и нови радостни предизвикателства, пожела успех на сцената на всички изпълнители и подчерта, че умението да бъдем заедно на празниците е важен опит да сме заедно и в трудностите. Много аплодисменти получиха гостите от фолклорен ансамбъл „Изворче” от Крумовград. По време на изпълнението на 12-годишната Дилайда Ерхан от с. Жинзифово към празника се присъединаха гости от Гърция, които слязоха направо от колите си от пътя, а 11-годишната Надежда Димитрова от Кърджали вдъхнови публика, участници и чуждестранни гости да се хванат на хора на открито.

На кулинарната част от празника под надслов „Шатри за приятели – гозбите на баба” всички опитаха различни местни специалитети, подготвени от баби и внучки, които споделиха  някои от тайните на готварското изкуство. Беше раздаден и традиционния за празника кешкек.