В Комотини не купували нови коли, виновни били българите

Водещи, Икономика

Комотини и района са в дъното на класацията за закупени нови автомобили в Гърция през първите 8 месеца на 2019 година, а причината е във вноса на автомобили втора употреба от България. Това съобщава излизащия вестник в Комотини „О хронос“. Според изнесените данни за 8 месеца в Комотини са продадени едва 130 нови возила, което е нищожен процент в сравнение с продадените 109 000 броя в цяла Гърция.
„Пазарът на Комотини не прилича на Ксанти, Александруполис или Кавала“, твърди търговецът на автомобили Йоргос Цамбазлис. Според него в Комотини през август са проданени едва 10 коли. За същия период продажбите в Александруполис са 68, в Ксанти 33, а в малкия град Орестиада – 8 или почти толкова, колкото в Комотини.
Според търговците причината за слабите продажби е вносът на употребявани автомобили от България, където са докарани от автокъщи в Германия и Белгия. Автомобилите Евро-4 не надхвърлят цена от 800 евро, твърдят търговци, но предупреждават, че най-често броячите на километрите са манипулирани. Честа практика била за внасяните от България автомобили да не се плащат мита. В Гърция колите пристигали на собствен ход с български транзитни номера и оставали с тях докато се намерят купувачи.