Стартира международният турнир по тенис на маса в памет на Дургут Адемов -Джофи

Общество, Спорт

14-то издание на международния турнир по тенис на маса за момчета и момичета до 15 години, който се провежда на всеки две години в памет на изтъкнатия състезател и треньор Дургут Адемов – Джофи бе официално открит в Ардино. Началото беше дадено с изпълнение на детска танцова група „Искрица“ към градското читалище.

Състезанието е под патронажа на кмета на община Ардино Ресми Мурад, който приветства младите тенисисти и техните треньори. „В спортния календар на общината особено място заема Международният турнир по тенис на маса в памет на Дургут Адемов – Джофи, който се провежда вече за четиринадесети път. Тази значима спортна проява от самото й начало се провежда с безрезервната подкрепа на Българската федерация по тенис на маса (БФТМ), за което искам днес, тук пред Вас, да изразя нашата най-сърдечна благодарност“, заяви в своето приветствие кметът на общината Ресми Мурад. Той отбеляза, че това е събитие, което зарежда обичта към спорта, мери пулса на спортното майсторство, дарява сила, дух и стимул на поколения талантливи млади тенисисти, както от страната, така и от съседните ни балкански държави. Пожела успех на всички състезатели.

В надпреварата ще участват над 60 изявени тенисистки и тенисисти на елитни български клубове от „Родопи“(Момчилград), „Комфорт“ (Варна), „Искър“ (Роман), „Юнак“ (Ардино), както и утвърдени тенис-школи от  „Зирве спор“ от турския град Люлебургаз  и „Кавала“ от Гърция.

На церемонията по тържественото откриване на  спортното събитие присъстваха председателят на БФТМ Стефан Китов,  главният секретар на БФТМ Стефан Цонев, Мехмед Али Ердем, търговски Аташе в генералното консулство на Република Турция в Пловдив, областният лидер на ДПС Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, почетният гражданин на Ардино Решат Айдън, основоположник на тениса в Ардино, треньор и откривател на плеяда от тенис-звезди.

Сред гостите бяха приятели и съотборници на изтъкнатия ардински тенисист Дургут Адемов, като м.с. Джеват Гюрсел, Арслан Коч, Севдие Мусова, Наджи Коч, Мустафа Ялчън, Осман Юмер. Спортното събитие бе уважено и от Хасан Ходжаоглу, почетен гражданин на Момчилград, Ерол Четин, представител от Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер“ от Бурса. Тук бяха още съпругата и синът на Дургут Адемов.

Главен съдия на турнира е м.с.Димитър Караиванов от Момчилград, републиканска категория. Надпреварата завършва в неделя.

Гюнер ШЮКРИ