Кръшни хора се извиха на селищния празник в Боровица

Общество

В ардинското село Боровица се проведе селищен събор с богата музикална, културна и спортна програма. Центърът на родопското село се напълни със стотици хора от околните населени места, вътрешността на страната и изселници от Турция, Западна Европа и Африка.

Гости на празника бяха областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха и кметове на населени места.

Денят на Боровица бе отбелязан с много веселие и настроение. Специалната програма на празника включваше музикални и поетични изпълнения, както и спортни мероприятия.

Ейлюл Ферад от Боровица просълзи всички с емоционалното си стихотворение „Моето родно село”. Тя изпълни и мелодии на йоника, обирайки аплодисментите на присъстващите.

В програмата със свои изпълнения се включи и местната фолклорна група за турски народни песни „Чамдере“. Огромен интерес предизвика кътът с ръчно изработени изделия, които по стар местен обичай са и „чеиз“.

Победител във футболния турнир стана отборът на „Вардар“ от Млечино, а в  надпреварата по шахмат Гюрсел Емин от Млечино. Призьорите бяха наградени с парични награди, грамоти и купи.

За доброто настроение на гостите и жителите на селото се погрижи оркестър „Вертоза“ със солист – местният музикант Гюнай  Сакиб.

В центъра на селото се извиха кръшни хора.

Организатори на проявата бяха кметството, читалище „Климент Охридски” и с подкрепата на местните жители

Гюнер ШЮКРИ