Проведоха молебен на 1 243 метра надморска височина

Общество

„Въпреки лошите атмосферни условия, всички вие дойдохте тук на 1243 метра надморска височина, за да уважавате традициите си. Надявам се, тези традиции и обичаи да се запазят, за да ги предадем на бъдещите поколения“. Това заяви кметът на община Ардино Ресми Мурад на традиционния курбан – мевлид за здраве и берекет, който  се проведе на поляните в местността „Студената вода“ на връх „Алада”.

Стотици души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчец и околните неделински Гърнати, Бурево, Средец, Кундево, Изгрев и изселници, пристигнали от Турция, Канада, участваха в религиозното събитие. То има дългогодишна история и се организира с финансовата подкрепа на местните жители на Гърбище и изселници от южната ни съседка. Духовници, водени от имама на Гърбище Неждет Юсеин четоха аети от Корана и се помолиха за здраве и берекет.

Събитието уважиха кметът на общината Ресми Мурад, заместниците му Неджми Мююмнходжов и Наско Кичуков, секретарят на общината Кемал Алиев, кметове на населени места, общински съветници. Тук бе още представителна група от Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса, начело със зам.-председателя му Олджай Джошкун.

Всички присъстващи бяха нагостени с осем казана пилаф, приготвен от местния майстор Сами Мустафа.

Гюнер ШЮКРИ