Експерти: Пътят за Маказа е опасен

Водещи, Общество

Пътят за Маказа е опасен, има грешки при проектирането му, кръстовището край Загорско е непригодно за съвременна употреб, обяви в студиото на сутрешния блок на телевизия „България он еър“ експерт от Института за пътна безопасност. Екип на Института ще извърши проверка на място. Тежки катастрофи са ставали в района на разклона за Загорско и Джебел, с двама загинали и 6-ма ранени, сочат данните на института. В неделя при тегка катастрофа между „Фолксваген“, управляван от лидера на ДОСТ Лютви Местан и „БМВ“ с водач Юсеин Ахмед от село Първица, загина 6-месечно бебе.
Според роднини на Юсеин той е управлявал колата с 90-100 км в час. Завил наляво и навлязъл в насрещното платно, за да избегне сблъсък с колата на Местан, но не успял.
Местните хора разказват, че това е четвърти случай на тежък пътен инцидент на същото кръстовище за последните две години.
Експерти от Института за пътна безопасност ще направят оглед на мястото на катастрофата. Те започват собствено разследване на тежкия инцидент, при който загина 6-месечно бебе.
Диана Русинова от Института за пътна безопасност е категорична, че кръстовището, на което 6-месечното бебе загина, е негодно за съвременна употреба.
„Намерихме доста данни за наличие на пътнотранспортни произшествия там. От декември 2017 г. до момента има двама загинали и осем ранени“, отсече тя. По думите ѝ е немислимо да се разчита само и единствено на добрата преценка на водачите, тъй като всеки един има различна такава. И организаторът на движението е този, който трябва да мисли за това.
„Тези, които въвеждат един път в експлоатация, трябва да могат да гарантират нашата безопасност“, категорична бе Русинова. Според първите изводи на експертите, в този район има недопустимо безхаберие от страна на стопанина на пътя относно пътните знаци за обозначаване на разклона и въвеждането на ограничения.