На възпоменателен митинг в Корница : „Миналото не е пепел… Паметта е жива!“

Водещи, Политика

Солидно присъствие на представители от ДПС-Кърджали имаше на възпоменателния митинг в село Корница по случай 46-годишнината от т.н. „възродителен процес“ и трагичните събития случили се в гоцеделчевското село. В отбелязването на годишнината от събитията под мотото „Миналото не е пепел… Паметта е жива!“ жертвите почетоха голяма част от ръководство на ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ.

Стотици жители по поречието на река Места се събраха на площада в селото за да почетат паметта на загиналите от размириците по време на Възродителния процес.

В проявите по този повод присъстваха зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, членове на централното ръководство на партията, евродепутатът и председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючук, депутати, кметове и общински съветници от страната и др.

Сред гостите от Кърджалийско бяха областният лидер на ДПС-Кърджали Изет Шабан, младежкият лидер Байрам Байрам, председатели на общински структури на Движението и активисти.

В местната джамия бе прочетен мевлид в памет на загиналите по време на Корнишките събития през 1973 г. Тогава когато, противопоставяйки се на насилствената смяна на имената на мюсюлманите, загиват и петима местни жители.

Пред паметника на убитите по време на протестите в края на март преди 46 години бяха поднесени цветя.

Исмет ИСМАИЛ