Главно мюфтийство призна за напрежение сред мюсюлманите в Кърджали

Водещи, Общество

Софийските духовници застанаха зад районния мюфтия Бейхан Мехмед и новото настоятелство, което е в основата на раздора

Главно мюфтийство призна за съществуващото напрежение сред мюсюлманите в Кърджали. От вероизповеданието разпратиха писмо до регионалните медии, в което се призовава да се спрат атаките срещу районния мюфтия Мехмед Бейхан.
„Избраното мюсюлманско настоятелство в гр. Кърджали на 6 януари 2019 г. от Висшия мюсюлмански съвет е легитимно и не е на дневен ред, каквото и да е обсъждане.
Всякакви начинания и опити за дезинформация на чистото и неопетнено мюсюлманско население в областта или постъпления за осъществяване на нелегитимни и нагласени събрания са обречени и нямат никаква стойност пред Мюсюлманско изповедание нито пред българските съдилища“, се казва в писмото. В него се подчертава, че при избора на новото настоятелство е спазен устава на изповеданието.
Припомяне, че именно избора на настоятелството отприщи недоволството на част от мюсюлманите в Кърджали. Според недоволните избраните са близки до районния мюфтия. През последните години Бейхан Мехмед загуби популярност сред местните мюсюлмани след като започна да гравитира около определена политическа сила.
Част от мюсюлманите се обявиха открито срещу сегашния мюфтия и дори призоваха за смяната му с бившия главен мюфтия Фикри Сали.
Това не е първия случай, в който кърджалийските мюсюлмани се обявяват против решения на главно мюфтийство. В средата на 90-те години при подобна ситуация се стигна до разкол във вероизповеданието. Тогава районното мюфтийство в Кърджали дори се обяви за независимо от главното.
Арда нюз