16 142 лева за детското отделение от кампанията „Да подарим надежда за Коледа!“

Водещи, Общество

16 142 лева са постъпленията от благотворителната кампания „Да подарим надежда за Коледа“ в Кърджали. Тази година средствата са за интензивния сектор в детското отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Това стана ясно на брифинг в областна администрация. Областният управител Никола Чанев обяви, че парите вече са в сметката на болничното заведение и благодари на включилите се в благородната кауза.

Над 20 училища са дарители на кампанията. Специални благодарности Чанев отправи към Езиковата гимназия „Хр.Ботев“, която е събрала най-много средства, близо 7 хил. лева.

Директорът на болницата проф. Черкезов, заяви, че парите ще се използват за оборудване на интензивното отделение на детското отделение в болничното заведение.

„Всяко дете е надежда“, цитира известния поет Пабло Неруда, проф. Черкезов. „Нашите деца са нашата надежда! Детското отделение в нашата болница е единствена в областта, тъй като в районните болници те вече са закрити. Затова наистина имаме нужда от специална апаратура, за една година през нас минават над 1000 малки пациенти. Но, най-радостното от тази кампания е, че много ученици се включиха в нея, което доказва, че тези млади хора носят доброто в себе си. Затова най-вече духовният аспект от това дарение е от голямо значение за всички нас“, заяви проф.Черкезов.

Той обясни, че с тези над 16 хил.лева ще бъдат закупени един пациентски монитор, два апарата за интензивна терапия, два инхалатора и електрокардиограф. Проф.Черкезов обеща след около месец децата на Кърджали вече да бъдат лекувани с новите придобивки.

Арда нюз