Засилено полицейско присъствие на 19 септември

Водещи, Общество

Операция – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death)  се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като целта е в този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на територията на стария континент. През 2018 година е планирано операцията да се проведе на 19 септември, а наименованието за България е „ Операция Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“

Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността от 16 септември до 22 септември. Мотото на седмицата на мобилността е „Мултимодалност“ с подтема „Комбинирай! Движи се!“. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно.

Мотото на операцията за  България е  „Безопасни мобилни комбинации за живот“. Целта е повече хора да се убедят във възможностите и удобството на използването и на алтернативни варианти за придвижване.

На специалната страница, посветена на EDWARD, активен брояч на деня отчита оставащото време до старта на операцията в  00.00 часа на 19 септември: EDWARD 2018.

На територията на област Кърджали през този ден ще има засилено полицейско присъствие на рискови места, представляващи концентратори на пътни произшествия.