Инж. Хасан Азис: Местните власти трябва да решават въпросите с безработицата

Водещи, Политика

Местните власти са институциите, които трябва да решават въпросите с безработицата, със стандарта на живот, с транспортната свързаност между регионите, с миграцията и сигурността, и околната среда. Това заяви в студиото на „Още от деня“ на БНТ Хасан Азис, кмет на Кърджали и зам.-председател на ДПС след срещата в Брюксел на Комитета на регионите на ЕС.
На провелата се среща са присъствали повече от 50 представители на различни институции и представители на местните регионални власти.
„На тази сесия, всъщност, се даде оценка включително и за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за следващия програмен период. Бяха изведени няколко акцента. На първо място затова, че местните власти са институциите, които трябва да решават въпросите с безработицата, със стандарта на живот, с транспортната свързаност между регионите, разбира се, с миграцията и сигурността, и околната среда. Все теми, които бяха повдигнати от председателя на управителния съвет и като становище на българските местни власти“, заяви инж. Хасан Азис.
Той сподели, че всички общини, представители на местните регионални власти в Европа, са създали един алианс за подкрепа и повишаването на кохезионната политика и за увеличаване на възможността общините да получават повече средства.
Инж. Хасан Азис посочи като пример Кърджали където няма безработица, защото има фирми, фабрики, които са създадени и то благодарение на усилията на местната власт без държавата да е узнала, че има такова нещо. Инж. Хасан Азис каза още, че това, което трябва да се направи е да се подготвят хората, особено младежите, за повишаване на квалификацията, защото това е големият проблем, който трябва да се реши в страната ни.
„Тютюнопроизводството вече не е приоритет за нас, не е приоритет и за младите хора. В момента това, което аз се опитвам да правя като кмет на Кърджали е да развивам високотехнологичните производства“, заяви инж. Хасан Азис. Той допълни, че в момента в Кърджали се намира най-модерният завод за авточасти в Европа. Над 3000 души, в момента, работят в завода на 24-часов работен режим.
По думите на инж. Хасан Азис няма подкрепа от централната власт в развитието на общините, защото няма диалог с местната власт и адекватна политика.