ОДМВР-Кърджали създава организация за безопасни абитуриентски балове

Криминале

ОДМВР-Кърджали създава организация за безопасни абитуриентски балове.  Детайлен план, утвърден от директора на дирекцията старши комисар Венцислав Момчилов, включва комплексни мерки и съвместна работа с други институции за създаване на добър обществен ред и безопасна среда по време на абитуриентските балове. На среща с училищните ръководства и настоятелства, с органите на местната власт ще бъдат уточнени местата на публичните прояви и тези за празнуване. Предстоят проверки на заведения, където ще има тържества за установяване състоянието на пожарната и аварийна безопасност. Специален акцент ще бъде и пропускателният режим с оглед да не се допускат лица  с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и в нетрезво състояние.

Сериозни мерки са предвидени за безопасността на движение с цел предотвратяване на пътни произшествия с абитуриенти. Засилено полицейско присъствие ще има по маршрутите на организирано придвижване на зрелостници. За предотвратяване на инциденти при необходимост  полицейски автомобил ще съпровожда колони от МПС, превозващи абитуриенти. При организиране на балове извън областта полицията ще охранява местата, откъдето ще тръгват автобусите.

Ръководството на ОДМВР-Кърджали се обръща към родителите и учителите  на зрелостниците да фокусират вниманието им към безопасно поведение, за да не помрачават един от най-хубавите мигове в живота си. Гражданите, които забележат нарушения,  да подават незабавно сигнали на тел.112.

От Пътна полиция напомнят на водачите на автомобили да се движат със съобразена скорост и да не позволяват на пътниците рисково поведение /излизане през отворените прозорци на колите/, което може да доведе до тежки произшествия. Шофьорите да не забравят, че за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици се носи наказателна отговорност и се отнема свидетелството за правоуправление.

За най-често срещаните нарушения са предвидени следните глоби: неправилен превоз на пътници – до 50 лв., неизползване на обезопасителни колани – 50 лв., неправомерно използване на звуков сигнал – 10 лв., неправилно паркиране – от 20 до 200 лв.