Евро-обучител №1 е впечатлена от дейностите на младшите славейковски посланици

Общество

Младшите евро-посланици на Средно училище „Петко Рачов Славейков“  дадоха сериозна заявка за спечелването на голямата награда по програмата за училища-посланици на Европейския парламент. Те вярват, че ще изведат училището си като най-добре представилото се в надпреварата и ще имат възможността да осъществят пътуване до Страсбург в рамките на програмата на Европейския парламент.

Специален  гост на най-голямото училище в южна България бе доктор Красимира Василева, която е обучител по програмата и председател на Националното сдружение на българските европейски клубове.

В началото на срещата й с младшите посланици тя присъства на дебат на тема „Избори за Европейски парламент 2019 г.  –  Пука ли ни?“. Целта на дебата бе да покаже нуждата от активност на тези избори и какви са предимствата да сме страна-членка на Европейския съюз. Дебатът се проведе между два отбора – единият стоеше твърдо зад тезата „Трябва да гласуваме!“, а другият беше привърженик на противната теза „Няма смисъл да гласуваме!“. Отборът с положителната евроориентация получи оценка „Отличен“ от доктор Красимира Василева и спечели дебата. Чрез силните си доводи те успяха да убедят присъстващите, най-вече гостенката и директора Милко Багдасаров, че расте будна българска младеж, на която й пука.

Втората част на посещението на г-жа Василева бе по-атрактивна. Младшите посланици на Европейския парламент в училището, които са ученици от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас, използваха дърво в училищния двор, на което поставиха ръчно изработени табели с формата на стрелки. Те показват разстоянието в километри до столицата на всяка държава-членка на Европейския съюз, измерено от двора на СУ „Петко Рачов Славейков“. Гостът на училището и директорът имаха възможността да поставят последната табелка – тази, която показва разстоянието до европейската столица Страсбург. Чрез това учениците закачливо успяха да намекнат, че точно кърджалийското училище е най-амбицирано да опознае Европа, и че виновна за амбицията е голямата награда – посещение в града, в който се намира Европейския парламент – Страсбург.

За деня на Европа – 9-ти май славейковските посланици са подготвили сериозна програма, която ще продължи цели десет дни. Г-жа Красимира Василева пое сериозния ангажимент да изтегли жребий и така да определи кой клас коя държава ще представя на самия 9 май – Ден на Европа. Инициативите са под надслов „Европа с вдъхновение и творчество“.

Амбициозна е програмата на т.нар. „Декада за Деня на Европа“, която организират евро-посланиците. Тя стартира още на 26 април с акцията „От Кърджали до Страсбург“ – украсяване на училищния автобус със знамената на страните-членки на ЕС. На следващия ден е предвидено посещение на младшите посланици в учебни заведения в градовете на област Кърджали под надслов „Пътуващи посланици“. В третата творческа дейност, на 30 април, ученици ще рисуват на асфалт знамената на страните-членки. Тържество, наречено „училищен пърформанс“, организират гимназистите на 2 май. „Пътуващите посланици“ продължават с посещенията си при съученици от селата на област Кърджали на 3 май. На следващия ден пък предстои дейност по сформиране на групи посланици-доброволци. На 8 май акцентът се пренася върху родителите на младшите посланици – те организират среща на кафе с тях, озаглавена „Европа у дома“. В същия ден ще се проведе и т.нар. „Пощенска кутия на Европа“, по време на която ученици ще отговарят на въпроса „Какво е за мен Европа?“. На самия 9 май освен представянето на страните-членки в училищния двор ще се проведе флашмоб с традиционните за тези държави танци, както и колоездачна обиколка на град Кърджали с европейските знамена.

Координатори на всички дейности са старши посланиците Димитър Димов и Милка Белева, както и много учители от „училището за шампиони“.