Таланти от област Кърджали грабнаха призови места на Конкурса „БУКЕТ“ в София

Водещи, Култура

Над 100 таланти  от седемте общини в област Кърджали участваха в заключителния концерт на третото издание на конкурсите „БУКЕТ – България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността 2017/2018”.

Културният форум се провежда  под патронажа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Организаторите посочиха, че сред основните цели на надпреварата са повишаване интереса на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България; съдействие за утвърждаване на мултикултурализма в обществото и създаване среда за изява и развитие на таланти.

Конкурсът беше открит от лидера на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, който е и председател на организационния комитет на конкурси „БУКЕТ“ . 

„21-ви век все още живеем с надеждата, че можем да се докоснем до идеала на древния за единството на доброто, истината и красотата. И вярваме, че който живее с добро и красота, той е прегърнал и истината. А истината е в думите на Мевляна : „Бъди с тези, които ти помагат да бъдеш“. С тези думи лидерът на Движението се обърна към участниците и  призова всеки един от тях да устоява себе  си, своята свобода и култура по начина, по който да не пречи на другите също да бъдат свободни и да бъдат себе си.

От над 70 представени сценични изпълнения в град София, 11 бяха от седемте общини в област Кърджали.

Много от участници от област Кърджали са класирани на призови места по категории.

В „Изобразително изкуство /до 12 години/“ 1-во място взе Карделен Исмаил от гр. Момчилград.

В „Индивидуални вокални изпълнения /до 18 г./“ 1-во място е за Туче Бекир от гр. Джебел. В „Групови вокални изпълнения /до 18 г./“ на 1-во и 3-то място се кладсираха Трио „Карамфилче“ гр. Крумовград и детска вокална група „Звънче“ към НЧ „Родопска искра“ гр. Ардино.

Цялата класация в категория „Групови танцови изпълнения /до 18 г./“ е взета от участниците от област Кърджали. На 1-во място е класирана Група „Родопея” гр. Момчилград. На 2-ро са Група „Ачелия” гр. Крумовград. 3-то място си поделят Група за модерни танци гр. Джебел и Група „Пъстра китка“ гр. Крумовград. Специални награди на организаторите получиха най-малките от Черноочене.

В категория „Художествено слово/театър“ първо място поделиха Елиф Айхан от гр. Джебел и Назлъджан Халибрям от с. Фотиново, а на трето е Кюбра Дурали от с. Бенковски.

В категория до 18 г., за написано есе и стихотворение на 3-ти места се класираха Мелтем Юсуф от гр. Джебел и Ефтелия Юмер от гр. Момчилград.

Със свое стихотворения в категория над 18 г. 1-во място взе Мевлия Сюлейман от с. Рогозче. Второ място си поделиха Селин Дургуд от гр. Джебел и Хатидже Дургуд от гр.  Кърджали.

След проведените общински и областни кръгове са обявени и класираните за националния кръг песни, танци, стихотворения, вокални и музикални изпълнения – фоклори от различни етноси.

На национално ниво таланти показаха 120 участия с над 550 участника от цялата страна.

„БУКЕТ – 2017/2018“ приключи с връчване на грамоти и награждаването на победителите.

Исмет ИСМАИЛ