Журналистът Кьосеюмер: Хаджълъкът ме научи да бъда по-спокоен, по-смирен и по-мирен

– Какво се промени в теб след завръщането ти от Мека?

– Преоткрих, че досега съм живял като неверник и през последните 22 години съм бил в грях. Преоткрих наново Исляма, в който бях възпитан от майка си. Видях силата и чистотата на религията. Видях как милиони хора независимо от пол, раса, народност, социален статус могат да бъдат единни. Научих се да бъда по-спокоен, по-смирен, по-благонадежден, по-смел и в пъти повече вярващ.

– Как ще преминава твоето ежедневие оттук нататък?

– Продължавам да работя като журналист, като същевременно започнах пет пъти на ден да отправям молитва към Аллах /намаз/. По време на престоя си в Мека с молитва в планината Арафат отказах цигарите, след като прозрях, че тровя тялото и разбивам здравето си, които са подарък от Всевишния.

– Вече изпълни петата повеля – ходенето на хадж. Каква е следващата ти цел в живота?

– Иншаллах, първата ми цел е да се задомя.

Джамията „Масджид ал-Набауи“ на Пророка Мохамед в Медина

Искам да се утвърдя като общественик, на когото може да се има вяра и доверие. Да разпространявам Исляма сред събратята си и да се опитам да ги предпазя тях и себе си от изпепеляващия огън на Ада. Да се науча да живея и работя така, сякаш никога няма да умра и същевременно да съм готов все едно всеки момент ще напусна този свят. Ще се боря да правя добро на хората.

– В днешно време журналистиката в България не се слави с най-голямата си обективност. След цялата промяна в теб ще съумееш ли да бъдеш обективен и да отразиш, това което се случва около нас?

– Границата между доброто и злото е колкото дебелината на ципата на лук. Аз и преди да отида на поклонението хадж, бях обективен журналист и винаги се стремях много внимателно да поднеса вярната информация без да ощетя или обидя нито една от въпросните страни. Най-важното за мен е да не погася и погазя правото на когото и да е било. Успея ли в това си начинание, останалото е просто подробност.

– Мислиш ли че скоро ще е ясно кой е легитимният мюфтия на мюсюлманите в България ?

– Стига възстановеният от съда като председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев да има смелостта да отиде на обединителна конференция или да се изправи срещу Мустафа Хаджи. Проблемите ще се решат веднага, но явно някои хора нямат интерес от това мюсюлманите да останат задружни. Цялата група хаджии от България, 48 души на брой се помолихме затова, час по-скоро изкуствено създадените проблеми в мюсюлманското вероизповедание да бъдат решени. Иншаллах ще се решат.

– Какво ще пожелаеш на читателите на „Арда нюз“ ?

– Първо искам да пожелая успех на екипа Ви, а на читателите на вестника пожелавам много щастие, здраве, дълголетие и берекет.

Интервю на Мехмед МЕХМЕД