Двама столичани избраха Ардино за свой пристан, отказват да бъдат „друга тухла в стената“

Водещи, Общество

Извън градската суета Марина и Христо са щастливи в сърцето на Родопите

Двама млади хора са решили да „преобърнат “тотално живота си и да скъсат с общоприетите норми на живот в България. Марина и Христо са на пръв поглед типични представители на новата генерация- интелигентни, образовани, перспективни с уменията, които имат. Само, че за разлика от своите връстници, които драпат за кариера, по възможност в големия град, симпатичната двойка има приоритети, които не се връзват с нашенски предразсъдъци. И двамата са силни индивидуалисти и както самите те казват, не искат да следват стадото. За тях стереотипа- училище-университет,-кариера -брак-семейство-деца е отживелица. За себе си казват, че държат на своята индивидуалност и имат имунитет към хорското мнение. Това е и едно от нещата, което ги е събрало. Останалото е любов във всичките й измерения.

Освен че са влюбени, което им личи от пръв поглед, Марина и Христо изповядват веруюто, че човек трябва да познава себе си добре и да знае какво иска да прави с живота си.  А, на този етап те наистина знаят какво искат-преди всичко да следват мечтите си и да живеят като волни птици. Това, което най-много искат за себе си е, да спрат времето и да имат безброй часове за нещата, които харесват и в момента го правят от сърце- да пътуват из Родината. Да стигнат и до най-закътаните кътчета, за да опознаят неизвестното…

„Ние вярваме, че туризмът не на всяка цена е свързан с тълпи, забележителности, сувенири, самолетни билети, all inclusive оферти и куфари, пълни с дрехи. И че най-интересните преживявания започват, когато се отклоним от познатите маршрути и поемем към неизвестното“. Това са написали в URBEX.BG двамата млади ентусиасти, на които авантюризмът не е чужд. URBEX.BG e Първият български сайт за урбекс туризъм.

Понятието “urbex” идва от словосъчетанието “urban exploration”, свързвано с интереса към индустриалните и изоставените сгради или съоръжения. Урбексът предоставя възможност на хората, които го практикуват, да посетят непопулярни обекти и да усетят загадъчната им атмосфера. Затова те са не просто пътешественици, а истински изследователи.

Марина Янева и Христо Узунов заразиха с ентусиазма си и любовта си към натуралното екипа на „Арда нюз“, чиито гости бяха. Двамата словоохотливо разказаха за сайта, който правят съвместно- за предизвикания у хората интерес към непознатото. Въпреки че е в интернет пространството по-малко от месец, до момента 5000 души са харесали страницата на интернет изданието във Фейсбук, а таймерът отчита ежедневни посещения в рамките на 1000 посетители. Авторите му довериха, че засега сайтът не им носи никаква издръжка. И двамата си изкарват прехраната, пишейки текстове за известни интернет издания  и списания. Марина  повече набляга на презентациите и корпоративните текстове, които изработва за големи компании. Тя се изявява успешно и като копирайтер / пишещ тестове за реклами/. Младите столичани и тук обаче се сблъскват с неправдата. Някои местни сайтове и вестници препечатват техни статии без да се позоват на източник, но Марина и Ицо са решени да въдворят малко ред в плагиатството.

Чрез снимки и текстове двамата пътешественици разказват истории за забравени и непознати места, които не приъстват в нито един пътеводител. Интересът им обаче не се изчерпва с изоставените кътчета, носещи спомена за отминали времена и събития. Идеята е да прекарват повече време сред природата и да търсят вдъхновяващи идеи за алтернативен туризъм, които да популяризират.

По-важното обаче е, че в момента техният  пристан е Ардино. В града на Белите брези чаровните софиянци са намерили спокойствието и уюта, който търсят, бягайки от градската джунгла. И двамата са имали многообещаващи кариери, работили са в известна медия и общо взето са се оправяли добре с финансите. Творческите им въжделения и желанието за себе изява  се оказали неизпълними в града-притегателна мечта за мнозина. Решаващ в решението да се махнат от столицата, се оказал фактът, че стотици километри ги делят от любимите им Родопи- по думите им едно от местата с магическо въздействие. „Искаме да изживеем живота си приятно, в същото време искаме да избягаме от градската суета и от навъдилите се в последно време парвенюта, за които ценни са само материалните неща“, единодушни са Марина и Ицо.  Според тях, хората в Ардино са земни-топли и вълнуващи се от истинските неща в живота. Градът не е избран случайно ,тъй като майката на момчето е ардинчанка. Тя в момента живее в София, а Христо и любимата му делят един покрив с неговия дядо. Щастливи в сърцето на Родопите, момчето и момичето недоумяват, как някои млади хора като тях си губят времето по кафенета и нямат мотивация да се занимават с това , което харесват и най-вече това ,което  умеят да правят. Недоумяват, как някои родители едва ли не насилват децата си и се бъркат в живота им за всяко нещо-от образованието до женитбата.  Двамата млади се чудят също така, как техни връстници са обсебени от едничката цел да забогатеят по-най бързия начин. Максимата, в която вярват е, че всеки сам трябва да извърви пътя към успеха си.

„Животът  е един и искаме да го изживеем така, както ни харесва. Не сме изгубили нещо, че сме се преместили тук-имаме нова работа и приятели. Рискът си заслужава, ако се провалим, ще се върнем в София и пак няма да стоим със скръстени ръце“, философстват Марина и Ицо, съгласявайки се че тяхното решение би било определено  като експеримент или авантюра. Но, на новаторите Марина и Христо не им пука за хорското мнение, защото са убедени във възможностите си.  Защото, напук на образователната ни система, бълваща „папагали“,  нашите герои от очерка са индивидуалисти със собствено мнение.

Екипът  на „Арда нюз“ подкрепя Марина и Ицо в тяхното начинание и ги приветства за смелостта да се опълчат на остарели порядки и „традиции“.

Даниела ТАШКОВА