Ирански експерти: В Кърджалийско има условия за отглеждането на шафран

Водещи, Икономика

Представители на иранската компания „Pasandide Saffron” бяха на работна визита в Кърджалийско. В града край Арда те се срещнаха с  председателя на Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти Хасан Тахиров, по чиято покана бе  гостуването им. Посещението се осъществи със съдействието на иранското посолство в София. Иранците проучват условията за отглеждане на шафранови луковици в  региона, както и възможността за откриването на фабрика за пакетиране на продукти от „червеното злато”, които ще се  доставят от азиатската държава. Тримата специалисти бяха на опознавателна обиколка в областта.Те се запознаха с насажденията от шафран в опитното поле  на село Глухар.

Според експертите почвено-климатичните условия в региона са подходящи за отглеждане на луковици от шафран. Мнението им е, че  в България може да се отглежда шафран, въпреки че ще бъде с по-ниско качество.Растението е известно като „червеното злато” в Иран. Страната е  един от най-големите износители на продукта. Подправката  се използва и в козметичната индустрия, тъй като подмладява. Тя се препоръчва и за лечение и превенция на онкологични заболявания, инсулт и инфаркт. Действа и  като  афродизиак.

Припомняме , че  преди време идея за отглеждането на  шафран в Кърджалийско лансира предприемачът Хасан Тахиров. По негова инициатива и със съдействието на бившия щангист  Наим Сюлейманоглу бяха закупени голямо количество луковици от турски разсадници. Те  бяха засадени в четири области на страната, сред които и Кърджали.

Арда нюз