Днес е Велика събота

Водещи, Общество

Днес Православната църква чества Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да отиде в рая или ада.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа „Христос воскресе“ и богомолците трикратно му отговарят „Во истину воскресе“. От 23.15 ч. Негово светейшество българският патриарх Неофит ще оглави Великденската богослужба в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

По това време вече се очаква да е пристигнал Благодатният огън. Той ще бъде донесен от Йерусалим от българска църковна държавна делегация, която ще се води от Ловчанския митрополит Гавриил. Благодатният огън ще пристигне на летище София към 20.00 ч. и оттам ще бъде предаден на всички храмове в страната.

Според православното вярване Благодатният огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден – смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен – не топли и не изгаря. „Слизането на Небесния огън“ е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

Арда нюз