Разделят България на девет туристически региона

Водещи, Общество

Кърджали и Смолян попадат в район „Родопи

Територията на България ще бъде обособена в девет района в обновена национална туристическа карта. При добро взаимодействие се очаква повишаване на конкурентоспособността на сектора и по-лесно излизане на външните пазари. Това коментира зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев пред в. „Преса“.

По думите му в последния вариант на националната туристическа карта ще се появят и две нови наименования – Балканът и Долината на розите.

Припомняме, че още през 2013 г. в Закона за туризма се прие разделянето на страната на туристически райони.

Предложението на експертите е Дунав, Стара планина, Долина на розите, Тракия, Родопи, Рила-Пирин, София, Северно Черноморие и Южно Черноморие да бъдат обособени в отделни региони.

Целта на обособените туристически региони е те да бъдат по-лесно разпознаваеми, както от българските туристи, така и от гостите на страната.

„Очаква се в бъдеще да се формират и регионални туристически продукти. Обособяването на районите ще стимулира местните власти и фирмите да се обединяват за създаване на съвместни туристически продукти и провеждане на рекламни кампании“, смята Ботев.

Той припомни, че предишен проект е предвиждал туристическите региони да бъдат шест, колкото са и районите за икономическо планиране.

„В тази разработка липсваше логика, затова стартирах нова процедура“, поясни Ботев=

Арда нюз