Продължава инициативата на EVN за „енергийни уроци”

Водещи, Общество

Дружеството отличи победителите в детския конкурс за изработване на макет на тема  „Екологичен град”

Победителите в детския конкурс на EVN България за изработване на макет на тема „Екологичен град“, посетиха новата модерна когенерационна централа на дружеството в Пловдив.  Надпреварата  е част от дългосрочната инициатива на фирмата за акцията  „Занимателни обучения за енергия и екология. Часът на Иви и Енчо“.

45 деца и техните преподаватели от три училища, класирани на първите три места в конкурса  получиха възможност да посетят съоръжения на EVN и на Топлофикация в Пловдив. Децата са четвъртокласници от ОУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Крън (област Стара Загора), ОУ „Г. Караславов“, гр. Първомай (област Пловдив) и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Сърнево, община Раднево (област Стара Загора). Гости на събитието бяха и експерти от РИО в Стара Загора и Кърджали.

Посещението включваше обиколка на територията на EVN България Топлофикация при спазване на мерките за безопасност. Децата имаха възможност да се запознаят от безопасна дистанция с различните енергийни съоръжения – както съществуващата ТЕЦ Пловдив Север, така и модерната и високоефективна когенерационна централа на дружеството, подстанция и др. Експерти на дружеството представиха на учениците по занимателен начин любопитни факти за съоръженията и отговаряха на въпросите на учениците. Визитата включваше и детско парти с подаръци и различни игри на екологична тематика. В рамките на посещението децата представиха изработените от тях макети на тема „Екологичен град“. Всяко дете беше отличено индивидуално с медал и сертификат за завършено обучение по енергийна ефективност и екология. Класираните на I-во място ученици от ОУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Крън ще получат и голямата награда, осигурена от дружеството: спортни уреди в двора на училището.

Инициативата на EVN България за обучение на ученици в разумно използване на енергийните ресурси и опазване на природата се реализира за пета поредна година. EVN България организира „енергийни уроци” във всички 9 административни области в Югоизточна България, които се обслужват от EVN България – Бургас, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Допълнително от 2013/14 учебна година към програмата са включени нови 10 училища. Само за тази учебна година обучения по програмата преминаха общо над 7400 ученици в над 320 паралелки от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в общо 44 училища в Югоизточна България.
Арда нюз