За общ фронт срещу диабета се обявиха лекари, фармацевти и диетолози

Водещи, Общество

Кърджалийската болница дава отпор на коварното заболяване, обучават пациенти за превенция срещу захарната болест

Ендокринолози, фармацевти и диетолози обединиха сили в борбата срещу диабета. Това стана в Деня на отворените врати за превенция срещу заболяването в кърджалийската болница. Домакин на проявата бе директорът на лечебното заведение д-р Тодор Черкезов. В срещата участваха и болни от захарна болест.

„Днешният ден е забележителен за нашата болница, за страдащите от диабет и за всички, съпричастни към страданието. Трябва да си подадем ръце, за да водим по-успешно борбата с това изключително сериозно и социално значимо заболяване”, заяви д-р Черкезов. Той изказа надежда, че инициативата „Заедно срещу диабета” ще се увенчае с успех. „Щастлив съм да се уверя, че болницата ще предостави всички необходими условия пред пациентските организации, специалистите ендокринолози и пред обществеността за създаването на среда за добро здраве и продължителен живот на диабетно болните”, изтъкна директорът на МБАЛ”Д-р Атанас Дафовски”. Медикът благодари на фармацефтичната компания Novo Nordisk, инициатор за провеждането на проявата.

От думите му стана ясно, че от няколко месеца към Ендокринологичното отделение функционира кабинет за обучение на пациент с диабет. За особеностите на заболяването и затова какъв двигателен и хранителен режим да спазват се грижат трима доктори и две медицински сестри. Освен това болните получавали важни напътствия и какво да правят, в случай че нивото на кръвната им захар е в ниски или високи граници. За първи път тези болни са получили и медицински карти „Аз имам диабет”.

С тях при спешни състояния лекарите от Бърза помощ щели да се ориентират по-лесно при оказването на медицински грижи. Досега са били обучени 170 пациенти от Кърджалийско, съобщи завеждащ Ендокринологията д-р Милева. Тя оповести, че вече ежемесечно в отделението ще се провежда ден на отворените врати за превенция на коварното заболяване. „Това е хубав знак, тъй като по този начин специалистите от болницата ще впрегнат сили и в посока превенция на диабета, коментира Тодор Черкезов.

Благодарност към ръководството на лечебното заведение за активната позиция по отношение на болните от диабет отправи Красимира Атанасова от „Novo Nordisk”.Според нея, контролирането на болестта ще доведе до по-добро качество на живот на страдащите от заболяването. „Диабетът може да бъде победен”, каза още Атанасова. Тя допълни, че фармацевтичната компания над 90 години е водещият производител на инсулин в света и освен това произвежда всичко необходимо за съвременното инсулиново лечение – инсулин, инжектиращи устройства и игли.

За основните грешки при храненето на диабетно болните говори диетологът Галя Вутова от софийската болница „Св.Лука” . Най-важното, което трябва да се знае, е че не говорим за диети, а за хранителен режим”, заяви специалистката. Тя посочи основни моменти, към които болните от захарна болест трябва да се придържат.

Старшата сестра Теменужка Станкова пък очерта тревожната тенденция, че след 10-20 години диабетът можел да се превърне в епидемия.Притеснителен бил и фактът, че

Болестта се подмладява и сред ново заболелите имало много деца. Картината в Кърджалийска област показвала, че броят на регистрираните болни от захарна болест надхвърлял 2600.

Даниела ТАШКОВА