Скандал:Откриха 350 000 нелегални бюлетини

Водещи, Общество

В складови помещения на печатница „Мултипринт“ в Костинброд са открити над 350 000 нелегални, готови за експедиция, бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори утре, съобщиха от прокуратурата.

 До 8 май „Мултипринт“ ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и бюлетините са превозени до областните администрации в страната.

Откритите през нощта бюлетини са извън тези количества. От прокуратурата съобщават, че след получен сигнал от партия и извършена спешна проверка от органите на ДАНС, Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство.

Разследването по досъдебното производство продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12 май 2013 г., прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.

Собственикът на печатница „Мултипринт” в Костинброд Йордан Бончев опроверга напълно информацията, че от печатницата са били иззети фалшиви бюлетини. Това е несериозно, каза Бончев, общински съветник от ГЕРБ Костинброд.

Имало е проверка в печатницата вчера, но не е констатирано нищо нередно, обясни той. При проверката се е проверявало количеството отпечатани бюлетини, как са предадени, с какви протоколи. Нямаме никакви притеснения по тази тема. Ако е имало такива неща, аз ще съм първият, който би бил задържан, както казват по една телевизия, но това не е така, посочи Бончев.

Казали са, че съм задържан, но аз в момента съм в едно заведение, дори мога да ви пусна камерата по телефона, за да видите, че съм там и нямам никакви притеснения. Най-малкото, ако съм задържан, не бих имал телефон, допълни Бончев, цитиран от „Фокус“.

От ЦИК отказаха да коментират информацията за разбита печатница за бюлетини. „Не мога да коментирам. При нас нямаме никаква официална информация, която да е постъпила. То не е и в нашата компетентност, още нямаме информация“, заяви пред Агенция „Фокус“ Ралица Негенцова, говорител на Централната избирателна комисия. В момента ЦИК провежда заседание и се очакват коментари по-късно.