Съветниците от БСП и ГЕРБ блокираха избора на нов омбудсман, напуснаха демонстративно сесията

Водещи, Общество

Представителите на двете опозиционни партии в местния парламент в „братска” прегръдка, искат провеждането на извънредно заседание

Общинските съветници на БСП и ГЕРБ демонстративно напуснаха днешното заседание на местния парламент след като от групата на ДПС се обявиха против предложението в дневния ред да влезе точката с искането за оставка на председателя Раиф Мустафа.Резултатът при гласуването на спорната точка е 14-„за” и 23-„против” от присъстващите на сесията 37 съветници. С напускането на социалистите и „герберите” на практика бе блокиран изборът на нов омбудсман, при който е необходимо да има кворум от една трета от съветниците.

При откриване на заседанието думата пръв взе лидерът на червените Милко Багдасаров, който направи обосновка за предложението за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на ОбС-Кърджали, позовавайки се на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника за организация на работата на Общинския съвет.Той поясни, че групата съветници от БСП са спазили изискванията на закона и са внесли предложението във вторник следобед.

От трибуната Багдасаров обяви, че е стартирала подписка сред общинските съветници за освобождаването на Раиф Мустафа от председателския пост в местния парламент.След като предложението за разглеждането на извънредната точка не бе прието, социалистите и „герберите” скочиха от местата си и се изнизаха навън, оформяайки групички в двора на Бизнесинкубатора.

Пред журналисти общинският съветник от ГЕРБ Илия Илиев заяви, че за пореден път ДПС, които били мнозинство в съвета показали, че могат да взимат решения, каквито намерят за добре, без да се съобразяват с другите партии в местния парламент и това станало ясно още на 21-ви октомври. На въпрос, коя кандидатура за избор на нов омбудсман биха подкрепили, той отвърна, че съветниците от ГЕРБ нямали позиция по този въпрос.”Не казвам, че длъжността обмудсман не е важна, просто ние нямаме кандидатура. Длъжността изисква евентуалния избор на омбудсман да бъде направен с по-голямо мнозинство, още повече, че на тази позиция трябва да застане личност, която да защитава интересите на всички граждани в общината без значение от партийната им принадлежност”, уточни Илиев. Той каза още, че съветниците от ГЕРБ присъстват редовно в комисиите и са наясно от случващото се в Общинския съвет.

„Би трябвало ДПС да променят позицията си и да започнат повече да се съобразяват с другите”, изтъкна лидерът на „бойковата” партия в Кърджали. Според него градът край Арда имал множество проблеми, които чакали своето разрешение и било крайно време съветниците от различните партии да бъдат единни в отстраняването им.

Милко Багдасаров пък обяви, че бойкотът на „червените” ще продължи докато не се проведе сесия, на която да бъде обсъдено искането за оставката на Раиф Мустафа. „Нашите съграждани трябва да видят, че в крайна сметка в Общинския съвет не се работи за хората и то точно в лицето на председателя”, коментира социалистът. „Още преди 2 месеца декларирахме нашето излизане от залата, ако не се вземат мерки. След като сме задали нашия въпрос и нямаме отговор,няма как да влезнем в залата”, категоричен бе Багдасаров.Според него избирането на омбудсман, за социалистите било толкова важна задача, както и уличното осветление на града.

Лидерът на левите обяви още, че ще настояват за провеждането на извънредно заседание на местния парламент, при което от ГЕРБ потвърдиха, че ще подкрепят предложението.

Дани ХРИСТОВА