Димчо Михалевски: Кърджали има нужда от ОЦК

Водещи, Общество

Не може плащането на заплати да бъде извънредно събитие с участието на министър-председателя, счита депутатът , който бе в областния център за честването на 1 май

Блиц интервю на Даниела ТАШКОВА

Депутатът от левицата инж.Димчо Михалевски се присъедини в Кърджали към  отбелязването на 1 май- Деня на труда и международната работническа солидарност.Той дойде да поздрави съпартийците си по време на честването на празника в центъра на града, като не пропусна да се включи в подписката  с искане за национален референдум за АЕЦ „Белене”. Репортер на „Арда нюз” потърси мнението на инж.Михалевски по казуса с ОЦК, който все още не е намерил решение.

– Металурзите от ОЦК се готвят за нови протести поради липса на яснота за идването на нов инвеститор в завода. Според Вас, действа ли адекватно властта, за да реши кризата със структуроопределящото за региона предприятие?

-Правителството пропусна момента, когато можеше да действа адекватно.  Необходимо бе в последните две години да упражни по-сериозен данъчен контрол. Това важи и за спазването на условията на труд в завода. Проблемът е ,че предприятието е натрупало изключително много задължения и това е сериозно препятствие за който и да е нов инвеститор. Не мисля че правителството има много полезни ходове оттук нататък, просто защото пропусна това време. Надявам се все пак,че ще има някакво положително решение, защото Кърджали има нужда от този завод и металурзите имат нужда от тези работни места, но честно да ви кажа съм умерен песимист какво ще се случи оттук нататък.

Следя внимателно и ходовете и идването на полската фирма- кандидат  инвеститор. Случващото се с това важно за региона предприятие според мен трябва да бъде една голяма обеца на ухото за всички управляващи  по принцип. Всяко  правителство трябва да внимава какво става на трудовия пазар и на отношението на работодателите към работниците.Случаят ОЦК е един крещящ пример, че нещата са изтървани напълно.

Защо бе допуснато това да се случи и не трябваше ли по-рано да се намесят управляващите?

– Ще дам пример с ГОРУБСО  Мадан. За две години от идването на власт на това правителство предприятието е натрупало над 8 млн.лева дългове за ДДС, ДОО, данък върху доходите на физически лица, няма начисления към универсалните и професионални  пенсионни фондове. Това е недопустимо. Има толкова много органи, които трябва да упражняват контрол, но те са допуснали така или иначе да се натрупа този дълг, което означава, че има политически чадър, който позволява на този работодател подобно държане- да не плаща на хората и освен всичко друго да нарушава и условията на труд.Това трябва да е много ясен знак и да има обществена нетърпимост включително и от страна на медиите, за да не се допуска  подобна ситуация.

– Какво трябва да се направи оттук нататък?

– Честно да ви кажа, ОЦК е много тежък казус, защото има един собственик, който е  „обрасъл” така да се каже с едни в голяма степен  фиктивни задължения. Няма как да обясни защо не е инвестирал в завода тези сто, двеста или триста милиона, за които не се знае къде са, но пък ги е натоварил на сметката на фирмата. Сега който и да дойде нов инвеститор или собственик, трябва тепърва да започва на минус. Освен това трябва първо да изплати тези задължения и едва тогава да започне да печели. От друга страна ОЦК има крещяща нужда от инвестиции.Смятам, че ясната равносметка, е  че правителството за две години не се справи  с тази ситуация и сега в момента тези пиар акции с идването в Кърджали с вертолети е направо смешна. Може ли в България плащането на заплати да бъде извънредно събитие и то със специалното участие на министър-председателя ?

2 comments

  • Димчо Михалевски: Кърджали има нужда от ОЦК , но България няма нужда от комунисти .

  • Боклук си беше и такъв си остана много ти знае устата когато не сте на власт а като дойдете само гледате да си направите вилата в маслиново.

Comments are closed.