Агресията в училище расте, алармират педагози

Водещи, Общество

51 деца с провинения са минали през Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, някои са настанени в интернат

Агресията сред подрастващите нараства и тя е не само физическа, но и вербална, твърди секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Даниела Стефанова. Според нея зачестяват проявите на насилие в училищата, макар че рядко се стига до груби издевателства. Обикновено става въпрос за разделянето на групи, в които по-силните тейнейджъри доминират над връстниците си. В подобни случаи се разменят обиди и заплахи, които действат депресиращо на по-свитите деца. Най-често родители и учители така и не разбират какво се случва в училищния двор.

Възпитателните дела, които се гледат ежемесечно от комисията визират най-често кражби. Има изолирани случаи на саморазправи, които завършват с бой. Тенденцията в ръкопашните схватки е, че повечето побойници са момичета, констатира с учудване Даниела Стефанова. Девойките обикновено се хващат за косите заради някое момче. Тревожното е, че дори петокласнички налитат на бой заради гадже. Мнението на психолозите е, че насилието в семейството играе водеща роля за агресивното поведение на учениците.Слабият родителски контрол и социалното неравенство също са важни причини. Безнаказаността на насилниците и бездушието на обществото, са съществени, считат учители.

Всички институции, свързани с възпитанието на подрастващите, трябва да са активни, разсъждават от комисията, но най-активни, трябва да са родителите, защото семейството остава най-важната брънка при формирането на характера и начина на поведение у децата, категорична е Стефанова. Тя допълва че Кърджали е малък град и е далеч от изкушенията, но въпреки това анти обществени прояви от страна на непълнолетните не липсват.

„Залагаме на превенцията и работим, не само с деца, извършители на престъпления, но и с деца в риск”, казва Даниела Стефанова. За изминалата 2011 година комисията е разгледала 36 дела като 24 от тях визират извършени от непълнолетни престъпления, които са кражби.Останалите се отнасят за нанасяне на телесни повреди, скитничество, бягство от училище и проституиране.

51 са децата, чиито дела за прояви са гледали в комисията, някои от тях са с повече от едно дело. Най-леката мярка срещу провиненията е предупреждение и разговор с родителите, а най-тежката е настаняване във ВУИ / Възпитателно училище интернат/. Две момчета- на 12 и 13 години от Кърджали са били преведени в интерната в разградското селище Завет след решение на комисията. Тийнейджърите са извършили над 20 взломни кражби на павилиони и магазини, откъдето са взимали пари и цигари. Родителите им са вдигнали ръце от тях и не могат да въздействат по никакъв начин на отрочетата си. Даже се радвали, че децата им ще бъдат на топло, ще ги хранят, а отгоре на всичко ще получат и занаят. Провинилите се юноши ще останат в интерната три години.

Не толкова ефективна е наложената мярка на 16-годишно момиче, което е настанено в Социално педагогически интернат. Тъй като девойката е била склонена да проституира от сутеньор, комисията решава да й помогне като я отдалечи от средата й. Майката, която е в Гърция и бабата на момичето също са проститутки. В интерната обаче не й харесва и тя бяга оттам няколко пъти. Последната информация за нея е, че е обявена за издирване от полицията. „Момичето трябваше да отиде във ВУИ, където режимът е по-строг.От съда обаче решиха, да й дадат шанс”, коментира секретарят на комисията.

С по-добро развитие е случаят с 14-годишна ученичка, също склонявана да проституира.момичето е отглеждано от баба си при липсата на контрол от нейна страна. В момента е в интерната в село Подем, където се чувства добре.Отзивите от там са, че се справя добре с уроците и се е записала на курсове по фризьорство и шивачество.

В пет от училищата в Кърджали има изнесени приемни на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В тях работят възпитатели, които консултират и помагат на деца и родители да разрешат проблемите между тях. В тези учебни заведения обикновено няма психолог и възпитателят изпълнява донякъде и тази роля, каза Даниела Стефанова. Тя заяви, че в някои случаи проблемни деца и техните майки и бащи са насочвани към консултативния кабинет, който се помещава в Дневния център в кв.”Байкал”. Там те могат да получат професионален съвет от психолог, който работи в Психиатрията. По ред причини обаче и деца и родители отказвали срещата с психолог.

Даниела ТАШКОВА