ДПС предлагаме свикване на Велико народно събрание

Водещи, Местни избори

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията му предлага свикване на Велико народно събрание, защото няма как да се случат дълбоки реформи в съдебната власт, без да бъде изменена Конституцията. По думите му има тотален разпад на държавността и нито една власт не функционира нормално.

„Сега вече виждаме, че се сетиха, че освен предизборен популизъм за реформа в съдебната система, са нужни и действия, а дълбоки реформи без промени в Конституцията, няма как да станат. Затова в тази ситуация, ние от ДПС предлагаме преучредяване на държавата – свикване на Велико народно събрание“, заяви Мустафа Карадаъй.

Той заговори и за записи и компромати, без да уточнява дали визира разпространения от главния прокурор Иван Гешев негов разговор с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев или очакваното изнасяне на компрометиращи записи от депутата от ПП-ДБ Радостин Василев, който се очаква да напусне коалицията.

„Всеки записва всеки, всеки разнася всевъзможни компромати. Представете си само как изглеждаме пред очите на нашите партньори и съюзници в НАТО и ЕС. Заприличахме на анимационна държава. Нарушители на Конституцията, на законите на страната, на граждански и човешки права, се правят на моралисти и морални съдници“, каза още Мустафа Карадайъ и добави:

“Изходът от тази ситуация – преди година и половина ние от ДПС предложихме промени на Конституцията, сега виждаме, че се сетиха, че освен предизборен популизъм за реформа в съдебната система, са нужни и действия. А дълбоки реформи без промени в Конституцията няма как да станат.”