Протест за увеличаване на минималната работна заплата и приемането на нов бюджет в Кърджали

Водещи, Общество

Протест на КНСБ с искане за увеличаване на минималната работна заплата и нов бюджет, а не удължаване на сега действащия, се състоя в Кърджали в сряда.

Протестното шествие започна от кръговото кръстовище на Автогарата и стигна до паметника на Васил Левски в центъра на града.

„Настояваме за незабавно приемане на бюджет 2023 година и незабавно увеличаване на минималната работна заплата, която да стане минимум 850 лева или 50% от средната работна заплата.“, заяви Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

Издръжката на един човек на месец струва 1700лв, при минимална работна заплата 710 лева, посочи Капитанов.По думите му реалната инфлацията е над 50%, а не 17 на сто, както сочи официалната статистика. При някои стоки скокът на цените е дори 100%.

Освен за увеличаване на МРЗ и внасянето на нов бюджет, от най-големия синдикат в България настояват и за строго спазване на трудовото законодателство. Искат и криминализиране на деянията, насочени към синдикалната дейност. И още: „България е  единствената държава в ЕС, която не спазва европейското законодателство по отношение на работното време. В България е позволено при режим на сумирано начисляване на работното време да се работи до 56 часа седмично. В Европа – до 52 часа.“, подчерта Капитанов.

В протеста участваха представители на различи синдикални организации.

От СБУ към КНСБ настояват за нови разходни стандарти. От там заявиха, че ако няма внесен и приет нов бюджет за следващата година, училища и детски градини ще бъдат принудени да затворят, защото няма да могат да покриват сметките си за ток, газ и изхранване на децата.

От синдикалната организация на медицинските работници пък обявиха, че допълнителните възнаграждения,които получават, са разчетени до края на 2022 година – за 2023 няма заложени средства, защото няма внесен нов бюджет.

„Никоя от политическите партии не иска да поеме отговорност. Никой не иска да се ангажира с внасянето на нов бюджет. Но невнасянето на бюджет също е политика, само че политика към бедността.“, категорични са от КНСБ.

От Снидиката настояват за увеличение на всички работни заплати, както в реалния, така и в бюджетния сектор, с 20%.

След като има служебно правителство, то може да внесе нов бюджет, заяви Иванка Караколева, председател на РС на КНСБ.

За да подкрепят исканията на протестиращите, са били поканени депутатите от кърджалийския район, стана ясно от думите на вицепрезидента на КНСБ Тодор Капитанов.  Единствен от петимата се отзова народният представител от партията на Стефан Янев „Български Възход“ – Григор Захариев. Подкрепяме исканията за увеличаване на минималната работна заплата, както и за внасянето на бюджет за 2023 година, каза Захариев. По думите му в този парламент народните представители се занимавали с глупости, а не с най-важните въпроси.

„Ако не бъдем чути, цялата страна ще възстане.“, заканиха се синдикалистите.

Галина Кючукова, Арда нюз