Избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание

Политика

Избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Той събра подкрепата на 139 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход”. Против предложението бяха от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”. От „Възраждане” гласуваха с „въздържал се”.

„Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас. Обещавам да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви. Намалете перченето – пречи ви, не ви помага. Влагайте повече разум. Хората чакат вашите решения”, заяви Рашидов, след като беше избран.

Преди гласуването стана ясно, че ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход” издигат номинацията на Рашидов за председател. Това беше обявено от Корнелия Нинова, която обясни, че е упълномощена от мнозинството на Председателския съвет да говори от парламентарната трибуна.

„Постигнахме необходимото мнозинство за издигане и подкрепа на председател на Народното събрание. Предлагаме най-принципното отношение. От името на мнозинството в Председателския съвет номинирам най-възрастния депутат – Вежди Рашидов”, посочи Нинова.

„Дори това да изисква някакъв партиен компромис, в случая, до такава степен ударихме дъното, че е много по-важно да помислим за България и за българския народ. Нека 48-ото Народно събрание да започне работа”, добави лидерът на БСП.

 

Източник: Нова тв