Инж.Славков: Ремонтът на магистралния водопровод е завършен над 80%

Общество

В момента се работи по магистралния водопровод – до тук строително-монтажните дейности са извършени на 80 % , съобщи пред журналисти инж. Славчо Славков, управител на „ВиК“ООД – Кърджали. По думите му предстои преминаването на язовир Кърджали. От водното дружество имат разрешение от НЕК от 1 до 30 септември да се понижи нивото на водата и строителите да преминат през язовира в участъка с. Дъждовница. „Това е мястото, където най-често ставата аварии и дори в момента има такава там. Дължината на водопровода в този участък е над 17 км.  – от помпената станция Ненково до Пречиствателната станция за питейни води в Енчец.“, поясни инж. Славков.

Следват ремонтни дейности от ПСПВ в с.Енчец до резервоар 13 000 за ниска зона и от пречиствателната станция до резервоар 5 000.

„Там в момента се изгражда втората камера и вече ще има достатъчно обем, който да обезпечи водоподаването във високата част за 24 часа.“, посочи шефът на ВиК – Кърджали.

Изграждането на  канализационната мрежа в кварталите „Гледка“ и „Горна гледка“ е изпълнено на около 40 %. Остава да се изградят главните колектори, каза още инж. Славков.

Той проследи подробно извършващите се дейности по проект „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителната система и канализационни мрежи в обособената територия, обслужвана от „В и К“ ООД, гр. Кърджали, България.“ Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ . Стойността на проекта е 67 762 390 лева с ДДС, като безвъзмездната финансова помощ по ОП „Околна среда“ е в размер на 49,7 млн. лева.

В рамките на големия проект, който се явява продължение на проекта за Водния цикъл на Кърджали, се изпълняват няколко подпроекта с различни изпълнители.

Един от тях са вътрешните водопроводни мрежи на  Момчилград и Кърджали. Тази на Момчилград е изцяло завършена и се чека приемателна комисия. По водопроводната мрежа на Кърджали в момента се работи. Приключени са строително – монтажните дейности по ул. „Райко Жинзифов“, продължава работата по улиците „Иван Вазов“ и „Родопи“. Инж. Славчо Славков изрази надежда до средата на идната седмици да бъдат приключени ремонтите  по тези две улици.

Относно бъдещите ремонти на водопровдната мрежа, която минава под бул. „Беломорски“, инж. Славков обясни, че тъй като през летния сезон трафика по булеварда е засилен, е постигната договорка със строителите реконструкциите да се извършват след месец септември.

Другите два  проекта, които ще се изпълняват в рамките на големия проект, касаят ремонт  на  входяща шахта на канализационната мрежа и дюкера, който преминава през река Арда.

Престои и реконструкция и модернизация на пречиствателната станция в Енчец. Ще се изгради още една пречиствателна станция.

Също така се изгражда канализация  на кв. „Прилепци“ и в с. Резбарци.

Всички дейности по проекта „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителната система и канализационни мрежи в обособената територия, обслужвана от „В и К“ ООД, гр. Кърджали, България.“ Трябва да приключат до края на 2023 година.

Ремонтите са свързани основно с подмяна на старите етернитови и стоманени тръби, които са причина за честите аварии. „Тези водопроводи, които сега ги подменяме, те са най-стари и там загубите са най-големи – близо 50 на сто. Очакванията са след ремонтите загубите да бъдат намалени с 8%%, посочи инж. Славчо Славков. По думите му основната цел на реализирането на проекта е да се подобри качеството на ВиК услугите.

Галина Кючукова, Арда нюз