Отличени Ботевци по повод 24 май

Общество

В Деня на светите братя Кирил и Методий на общоградско тържество в градската градина кметът на град Кърджали – д-р инж. Хасан Азис награди изявени 34 ученици, представили Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали. Сред тях най-многобройна бе групата ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев“. Във възрастова група 8 клас награди получиха Георги Дичков, класирал се на призови места на национален кръг на олимпиадата по английски език на МОН и в Национално състезание по английски език „Аз мога тук и сега“ в град Девин и Атанас Митрев, класиран на Първо място на националната олимпиада по астрономия. В група 9-10 клас бе отличен Едис Наим със спечелена международна стипендия на Немската служба за педагогически обмен PAD с право на едномесечно пребиваване в Германия през лятото на 2022г.. В група 11-12 клас награда получи Елиф Али, завоювала 2. място в Национално състезание по английски език „Аз мога тук и сега“ в град Девин и с Отлично представяне на областен кръг на олимпиадата по английски език на МОН.
Борислав Енчев и Нарин Мехмед – двама абитуриенти от Езиковата гимназия бяха наградени със специалната стипендия „Кърджали”. Наградите им са многобройни. Още от осми клас Борислав участва активно във всички състезания и конкурси по Немски език, Български език и литература, Математика, Философия и редовно печели призови места на национално ниво. Той участва и във всички състезания по природни науки и винаги печели първи места. С отлична оценка и звание «Лауреат» от Национален кръг на олимпиадата по Немски език през тази учебна година е приет за студент в СУ «Св. Климент Охридски» София, Специалност Немска филология. Борислав спечели и международна стипендия на Немската централа за образование в чужбина и Немската служба за академичен обмен (DAAD). През последните две учебни години той се класира за участие в международни състезания «Младежта дебатира» на немски език и «Четящи лисици» на немски език, където представя не само Гимназията, град Кърджали, но и България. Нарин
пет години участва активно във всички състезания и конкурси по Немски език, Български език и литература, Математика и редовно печели призови места на национално ниво. Нарин бе номинирана за международна стипендия на Немската централа за образование в чужбина и Немската служба за академичен обмен (DAAD). След отличното си представяне на Областен математически турнир «Перперикон» и получена оценка „Отличен“ тя е приета за студентка в ПУ «П. Хилендарски» – Пловдив, Икономически университет – Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Технически университет Габрово.
Сред отличените от Ротари клуб Кърджали абитуриенти достойно се подредиха три ученички от Езиковата гимназия: Мария Тонева е от паралелка с изучаване на английски език и активно участие във всички състезания и конкурси по Английски език, Български език и литература, Философия и Гражданско образование и многобройни спечелени призови места на национално ниво. Еда Халибрям е от френска паралелка и активно участие и многобройни награди от във всички състезания и конкурси по Френски език и Български език и литература и спечелени призови места на национално ниво. През настоящата учебна година тя завоюва най-високата награда от участие в национален кръг на олимпиада по френски език – „ Лауреат“ с оценка Отличен 6,00. Анна Чорбаджийска е ученичка в паралелка с изучаване на немски език Кърджали и многобройни участия и награди от състезания по Немски език, Български език и литература, История и цивилизации. През настоящата учебна година тя се класира за национален кръг на олимпиадата по История и цивилизации, на който представи не само училището, но и област Кърджали.
Във връзка със 100-годишния юбилей на Езикова гимназия „Христо Ботев“ за първа година Фондация „Хюсние Кяшиф“ награди четирима ученици от училището. Наградите връчи президентът на фондацията Сибел Кяшиф, а наградените ученици са Георги Дичков и Атанас Митрев от 8 клас и абитуриентките Даниела Михова, Ачеля Ниязи.
Пожелаваме на всички отличени ученици много бъдещи успехи!