И Ардино отбеляза 24 май

Общество

Ардино тържествено oтбeлязa най-светлия, най-съкровения, най-народния български празник 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Учeници, учитeли, дeцa oт дeтcки грaдини, прocвeтни и културни дeйци и граждани ce включихa в трaдициoннoтo oбщoгрaдcкo тържecтвo на обновения площад, зa дa зaявят пoчиттa cи прeд дeлoтo нa светите брaтя Кирил и Мeтoдий.
Кмeтът нa oбщинaта инж. Изет Шабан отправи приветствие към присъстващите. В него той изрази своята почит и уважение към хората на духа. Кметът отбеляза, че 24 Май е най-красивият български празник, от който в душите грей слънце, а под синьото и мирно небе на Родината хората живеят обединени от идеята, че светът ще бъде спасен от красотата. „Още от Възраждането Денят на солунските двама братя е призив към знание, почит към словото, преклонение пред духовността. Дълбокото хуманистично съдържание и духовно богатство на този празник го прави уникален в целия свят. Малко народи имат подобен празник, издигащ в култ красотата, културата и просветата. На този ден всеки от нас изразява своята признателност към родното училище, към любимите учители, на които поднасяме цветя и нашата обич. Оценяваме по достойнство онова, което сме получили от тях, за да сме пълноценни личности и добри граждани“, изтъкна в приветствието си кметът на общината инж. Изет Шабан. Той честити от все сърце светлата дата на директорите и учителите от общинските училища, на дейците от извънучилищните образователни институции, на всички ученици и техните родители, на читалищните дейци и спортните деятели. „Нека този празник да обединява всички ни, да ни изпълва с гордост и самочувствие, че българската просвета и култура са част от Европейската цивилизация“, завърши словото си инж. Изет Шабан.
Тържеството продължи с концертна програма. В него участие взеха Детска вокална група „Славейче“ към читалище „Родопска искра“ с ръководител Дамла Йорданова, малчуганите от ДГ „Слънце” и ДГ „Брезичка”, вокална група „Звънче“ с ръководител Мюзейен Туран, възпитаниците на ЦПЛР-ОДК с ръководители Дамла Йорданова и Светлана Карамфилова.
В програмата се включиха и учениците от трети клас на СУ „В. Левски“ с ръководител Севда Костадинова.
След концерта кметът на общината инж. Изет Шабан даде празничен коктейл по повод 24 май в заседателната зала на Общинския съвет за всички просветни и културни дейци от общината. Кметът инж. Изет Шабан пожела много настроение в празничната вечер.
Гюнер ШЮКРИ