Кърджали празнува 24 май!

Водещи, Общество

Ученическо шествие ознаменува 24 май в Кърджали. След две годишно прекъсване заради ковид пандемията, представителни блокове от всички училища в Кърджали преминаха по централната улица на града.

Празничното настроение се завърна, споделиха граждани, приветстващи учениците.

Шествието бе предвождано от Гвардейския отряд към ЕГ „Христо Ботев“, която тази година чества 100-годишен юбилей.

Пред паметника на Освободителите бяха поднесени цветя и венци.

Мажоретните състави към кърджалийски училища зарадваха със свои изпълнения присъстващите на празничното тържество.

Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, председателят на ОбС Юсеин Ахмед, депутатите Адлен Шефкед и Байрам Байрам, духовни лица от различи вероизповедания бяха официалните лица на тържеството.

Особено съм радостен да ви приветствам на най-красивия, най- емоционалния, най-чистия празник,  празник,  който е дълбоко скътан в сърцето на всеки един от нас, където и да се намира той. С тези думи към кърджалийци се обърна кмета на общината д-р инж. Хасан Азис. „Днешният ден затова е изпълнен с толкова гордост и вълнение, със заслужено национално самочувствие, ден, в който осмисляме колко сме силни със своята древна и богата култура, която събира възхищението на всички европейски народи“, посочи инж. Азис.

На този ден трябва да благодарим  на всички онези, които през вековете са се посветили на знанието; да благодарим и се преклоним пред крепителите на духа, пред всички учители, художници, музиканти, поети и писатели, творци и културни деятели за тяхната отдаденост и самоотверженост в името на това, днес да сме част от пъстрата европейска култура и същевременно да имаме своя идентичност, свой облик.

Честит празник!На многая лета!, завърши тържественото слово на кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

Той награди с грамоти 34 ученици, представили се достойно на национални и международни състезания, олимпиади и фестивали. С колективна награда беше отличена ДВГ „Звънче“ към СУ „Отец Паисий“.

Тази година шестима изявени абитуриенти получиха стипендия „Кърджали“. Те се връчва еднократно и е в размер на две минимални работни заплати.

И още награди за отличени ученици – „Ротари клуб“ връчи 10 награди, а от Фондация „Хюсние Кяшиф“ – наградиха четирима.

Галина Кючукова, Арда нюз