Протестиращи ресторантьори от Кърджали „нахлуха“ в Кауфланд, искат равнопоставеност

Водещи, Общество

За втори път ресторантьори и работещи в бранша от Кърджали излязоха на протест срещу мерките на правителството, които според тях ги поставят в неравностойно положение спрямо останалите бизнеси.

Те поискаха „зеления сертификат“ или да важи за всички сектори или за никой, антигенните тестове да станат безплатни и тестовете за антитела  да бъдат признати за издаване на „зелен сертификат“.

„Положението е плачевно, ако до 1 ноември няма решение по този казус голяма част от заведенията в България ще затворят. Оборотите в момента са паднали с близо 80%“, заяви Кадир Мустафов, регионален координатор на БАЗ за Кърджали. Друг проблем според Мустафов е , че част от персонала на заведенията ще се окаже на трудовата борса и вероятно няма да могат да ползват обезщетения, тъй като такива са получавали през миналата година.„Нямаме никаква подкрепа от държавата в момента. Дори мярката 60/40 е профанизирана, защото изискванията са променени и почти никой не може да кандидатства по нея“, каза още Кадир Мустафов.

Протестът на ресторантьорите беше подкрепен и от КНСБ.

Близо 200 бяха протестиращите. Те се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали, след което образуваха шествие, което се отправи към кръговото движение на автогарата. Движението в района беше блокирано за около половин час.

Малко след това протестът се насочи към една от големите търговски вериги в града. Близо 100 души влязоха в Кауфланд, но не създадоха особено големи проблеми, защото на практика преминаха през магазина, само скандирайки „Оставка“ и „Долу маските“.

„Нямаме нищо против конкретно срещу тази верига, но питаме защо тук не се изискват „зелени сертификати“ за клиентите, след като това не е само хранителен магазин“, заявиха протестиращите.

Протестното шествие се върна по обратния път, като отново бе блокирано движението на едно от най-натоварените кръстовища в Кърджали – кръговото на автогарата, а преди да стигнат до началната точка на  протеста, ресторантьорите и заетите в бранша, блокираха и кръстовището до комплекс „Орфей“.

Арда нюз