Мащабно учение на Пожарната се проведе в Кърджали

Водещи, Общество

Общо 50 служители на пожарната, МВР, водолази, Спешна помощ, участваха в пожаро-тактическо учение, насочено към ликвидиране на критична ситуация.

Пожаро-тактическо учение „Ликвидиране на критична ситуация, свързана с пожар в обслужваща сграда, излизане от експлоатация на шлюзове и повишаване нивото на обект „Водно огледало“ в областния град, се проведе във вторник в Кърджали.

Каква бе критичната ситуация и какви спешни действия бяха предприети.

„Проливни дъждове и наложеното изпускане на яз.“Кърджали“ са довели до големи водни количества във Водното огледало. Само от язовира към Водното огледало се стичат над 1 000 кубически сантиметра в секунда“, обясни директорът на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов. Налага се да бъдат отворени 4 преливника на Водното огледало, но при опит да се отворят шлюзовете, става ясно, че има късо съединение, което не позволява това да се случи автоматично. Също така възниква и пожар.

За да се отиграе още по-сложна ситуация, в плана на учението беше заложена и компрометирана дига в резултата на човешка намеса. Промишлената зона бе наводнена, като водата достига до два метра. Товарни автомобили в района остават под вода.

За овладяване на критичната ситуация бе използван сериозен ресурс на Пожарната. Беше изградена 10-метрова дига, която да попречи водата да залее още по-големи площи. Беше използвана и хидромоторна помпа, която изсмуква водите от залятата зона. Изградена бе и още една едноредова дига, за да се предотврати заливане на голямата дига.

В същото време се получава сигнал за паднали във водата двама човека. Единият от тях беше спасен от екип на Пожарната, снабден с лодка и медици от ЦСМП-Кърджали. За жалост другият, паднал във водите на Водното огледало, се удави. За изваждането му се намесиха водолази от Пловдив.

Пожарните екипи действаха в зоната от въжения мост за кв. Възрожденци“ до Ардинския мост, съсредоточено в пространството до 500 м от шлюзовете на Водното огледало.

В учението участваха над 50 служители от различните структури на Единната спасителна система – РДПБЗН-Кърджали, ОД на МВР-Кърджали, РДПБЗН- Пловдив, Зоналното жандармерийско управление в Кърджали, ЦСМП- Кърджали, както и от Община Кърджали, която стопанисва Водното огледало като обект.

Използвани бяха и 20 единици техника.

„Целта на това учение е да се провери готовността на  за справяне в критични ситуации като преценка и вземане на правилни решения. И не на последно място да се сработи единната спасителна система.Също така да се провери и координацията между отделните структури“ поясни комисар Сергей Заимов, директор на РДПБЗН-Кърджали.

Арда нюз