Личните лекари в Кърджали обслужват по 3000 пациенти

Общество

ИПИ: В Кърджали, Ямбол и Добрич достъпът до лекари е затруднен

Достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен, заради Медицинския университет в града. На второ място се нарежда столицата с големия си брой специализирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се нарежда в челната петица. Това показва анализ на Института за пазарна икономика.

„Има и три области на опашката, които са Кърджали, Ямбол и Добрич“, каза за БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

По думите му във всички области има проблеми с достъпът до общопрактикуващи лекари. „Навсякъде виждаме влошаване – няма област, която през 2020 година да се е справила по-добре с достъпът до общопрактикуващи лекар в сравнение с предишната година“, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Николов.

Той посочи, че в Плевен един общопрактикуващ лекар отговаря за 1400-1450 души, а в Кърджали личен лекар трябва да обслужва 3000 пациенти.

„Доста ясно личи, че икономически по-слабите области – Търговище, Разград, Силистра са на опашката по достъп до лекари. Част от обяснението за това може бъде и начинът, по който се планира достъпът до общопрактикуваща помощ. Като цяло тенденцията е негативна, но това не е от вчера или от онзи ден. Промяната се случва от десетилетия. Налага се на общопрактикуващите лекари да записват все повече и повече пациенти, защото броят им намалява спрямо населението, което би следвало да обслужва“.

Екипът на Института за пазарна икономика разработи индекс, който оценява достъпа до лекари-специалисти в различните области на страната. Индексът се основава на данните за териториалното разпределение на 17 групи лекари-специалисти към края на 2020 г., съотнесени като брой лекари от конкретната специалност на човек от населението.