Тракийци и социалисти почетоха паметта на избитите през 1913 г. край Аврен жени и деца

Общество

За поредна втора година, заради ковид-ограниченията, традиционният Национален тракийски женски събор-поклонение в село Аврен не се проведе. Традиционно той се организира в последната седмица на месец септември в чест на зверски избитите през 1913 г. в околностите на селото 42 жени и деца, бегълци от с. Манастир в съседна Гърция.
Съобразявайки се с противоепидемичните мерки, въведени от Министъра на здравеопазването във връзка с разпространението на Covid-19, в поклонението участваха ограничен брой представители на ръководството на Съюза на тракийските дружества начело с председателя Красимир Премянов, Иванка Мечева – председател на Тракийския женски съюз, членовете на Върховния комитет на СТДБ: Марияна Ликова – председател на ТД „Тракийско сърце” в Кърджали, Веселин Костов – председател на Тракийско дружество „Тракия-1922” в Крумовград, Ангел Коджаманов, потомци на тракийци от различни региони в страната. Рано сутринта в църквата „Свети Иван Рилски“ в Крумовград бе отслужена заупокойна молитва, в памет на избитите жени и деца от село Манастир.
От 11:00ч. след кратко тържество бяха поднесени венци и цветя пред паметника в центъра на село Аврен.Венци и цветя поднесоха и председателката на областната структура на жените социалистки Теодора Каракостова, Мария Филипова председател на общинския съвет на БСП в Крумовград и други социалисти. Малко след това заедно с бившия кмет на с.Аврен Димитър Антонов, основен двигател на инициативата за откриване на КПП “АВРЕН – Миртийски“ посетиха границата с Гърция. Повече от 16 години многократно пред политици и държавници е повдиган въпроса за неговото отваряне, но до този момент все още няма решение на голямата мечта на авренци.