Евродепутат от ДПС представи в Момчилград новостите в Общата селскостопанска политика

Общество

Възможностите за европейско финансиране на земеделските стопанства и приоритетите на ДПС в областта на селското стопанство представи в Момчилград евродепутатът от ДПС и член на групата „Обнови Европа“ Атидже Алиева – Вели.

Това стана по време на информационна среща на тема „Реформата в Общата селскостопанска политика 2021-2027“. На нея присъстваха земеделски производители от района, потенциални бенефициенти по програмите на Европейския съюз, както и кметът на общината Илкнур Кязим, областният лидер на ДПС Ресми Мурад, народните представители Байрам Байрам и Адлен Шефкед и зам. председателят на ЦОС на Младежко ДПС Нилгюн Исмаил.

По време на срещата Атидже Алиева – Вели посочи, че сред приоритетите на ДПС в сферата на селското стопанство са справедливи доходи за земеделците, подкрепата за младите фермери, както и намирането на баланс между малки и големи земеделски производители. „Важно е за хората, които искат да развият бизнес в малките населени места в сферата на земеделието, да имат гарантиран бюджет, за който ще настоява ДПС. Новата рамка на Общата селскостопанска политика предвижда по-голяма подкрепа за по-устойчиви системи за земеделие в съответствие с Европейския зелен пакт, както и по-силна подкрепа за младите земеделски стопани. Важно е гласът на земеделците да може да бъде чут чрез представителите на ДПС в следващото Народно събрание, както и да бъдат определени ясни цели и приоритети в сектора“, заяви Атидже Алиева – Вели. Тя допълни също, че малките населени места вече ще могат да кандидатстват по новата Програма за развитие на селските райони и за социални услуги.

„Идеята е да се съдейства и оказва помощ на земеделците в общините, управлявани от ДПС“, заяви Ресми Мурад. Според него информираността е в основата на успеха и затова ДПС е стартирало провеждането на срещите с Атидже Алиева – Вели. Предстои да се срещне със земеделски стопани и в останалите общини на област Кърджали.

Новата европейска Обща селскостопанска политика ще започне да се прилага от началото на 2023 година, а целта е да се насърчи устойчив и конкурентоспособен сектор, който да може да подкрепи поминъка на земеделските стопани. Предвижда се създаването на консултативни центрове, които да информират и обучават земеделци и да им предоставят информация относно възможностите, които предлага ЕС като финансова подкрепа. Целта е бенефициентите да не срещат бюрократщина в различни институции при кандидатстването им.