15 септември отново се превърна в истински празник в Иновативно СУ „Васил Левски“ – Крумовград

Общество

Свърши лятото, а с него си отиде и дългата лятна ваканция. Отново е 15.09., отново е първият учебен ден! Празник, символ на вечното начало и на духовното съграждане, ден на тържеството на духа и знанието, символ на почитта на българина към знанието и образованието. Прекрачваме в новата учебна година с усмивка и с вяра, че тя ще бъде изпълнена с успехи, красиви дни и със здраве!
Днес, в двора на СУ “Васил Левски“- Крумовград, всички бяха развълнувани – и учители, и ученици, и родителите на първокласниците. Преподавателите, с трепет очакваха да видят порасналите си ученици, а децата нямаха търпение да се съберат отново със своите приятели, за да огласят затихналото училище със смях и игри. Безспорно най-развълнувани бяха най-малките – първокласниците, които за първи път щяха да прекрачат прага на родното училище, за да трупат знания и да създават нови приятелства.
Тържествената церемония по откриването на новата учебна година се проведе присъствено, на два етапа, в обновения двор на сградата на начален етап. Ритуалът започна в 09:00 часа за учениците от I, II, V, VI, IX и Х клас с посрещане на училищното знаме и изслушване на химните на РБ и ЕС. Поради епидемичната обстановка, откриването на учебната година с останалите класове- III, IV, VII, VIII, XI и XII, се проведе в 10:00 ч.
Гости на тържеството бяха: Себихан Мехмед – кмет на община Крумовград, Венета Добрева- старши експерт към РУО – гр.Кърджали, Лейля Исмаил – директор ЦПЛР-ОДК- гр. Крумовград, Станка Паскалева – директор на детска градина „Митко Палаузов“-Крумовград, Елеонора Славянова -директор на детска градина „Юри Гагарин“-Крумовград, Радостина Пашова – председател на Обществения съвет при СУ „Васил Левски“ – Крумовград и Ася Ангелова – родител на първокласник.
С пожелание за здраве, нови успехи , вдъхновение и съзидателност директорът на Иновативно СУ „Васил Левски”, Цветан Терзиев, откри новата учебна година. В словото си той подчерта, че „ Всяка година първият училищен звънец трепетно събужда сетивата, за да припомни, че традицията да празнуваме учението е жива и трябва да бъде пазена, възпитавана и предавана на поколенията!
През изминалата учебна година училището се справи с предизвикателствата, пред които ни изправи пандемията, и доказа, че обучението в електронна среда не може да замени живото общуване с учителите в класната стая, но въпреки това бяха постигнати големи успехи както в учебния процес, национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити, така и в състезания и олимпиади.
Тази учебна година също провокира куража, вярата, но и чувството за отговорност у всеки от нас да пазим не само собственото си здраве, но и здравето на околните, като спазва необходимите мерки, защото ситуацията на световна пандемия продължава. Но точно тази ситуация мобилизира усилията както на учители, така и на ученици и родители, за да се справим с предизвикателствата на новото време и да продължим уверено напред, надграждайки знания, развивайки компетенции, които гарантират както нашето настояще, така и нашето бъдеще.
Училището възпитава и е мястото, където учениците научават първите правила за живота и разбират, че тези правила трябва да се спазват, за да има хармония и ред.“
Своя емоционален поздрав към всички отправи госпожа Себихан Мехмед-кмет на община Крумовград.Тя сподели своите вълнения в този празничен ден и отбеляза,че този празник събира всички в едно, защото погледа на всички е отправен към бъдещето на страната.Обърна се с пожелание за здраве и дръзновение,упоритост и всеодайност към малките, които за първи път ще влязат в класните стаи. Благодари на учителите от СУ “Васил Левски“ за усилията, търпението и всеодайността по време на обучението по време на пандемия. Отличията и наградите, получени на олимпиади, състезания и конкурси са доказателство за положения труд и високия професионализъм.
Г-жа Ася Ангелова, родител на първокласник, отправи своите послания както към най-малките, така и към всички останали ученици и към учителите за здрава, спорна и успешна година.
Поздравителен адрес от екипа на РУО – гр.Кърджали прочете г-ца Венета Добрева.
Особено вълнуващо бе и посланието на второкласниците към най-малките ученици, те дадоха най-ценните съвети как да се справят в първи клас.
Първият учебен ден има особена емоция за първокласниците. Предстоеше им първата среща с учителя, първата крачка към безкрайния път на познанието. Своите вълнения пред всички споделиха малките първокласници Берк, Алис и Цветан с прекрасното си изпълнение. Господин Терзиев им връчи комплекти с учебници.
Дванадесетокласниците Теодора Димитрова и Радиян Манев връчиха символичния „Ключ на знанието“ на учениците от І клас с пожелание да бъдат творци, мечтатели и откриватели. Да имат самочувствието, че могат да постигнат мечтите си, да бъдат позитивни и всеотдайни в делата си.
Ритуалът приключи с изпращане на училищното знаме.
По стара традиция за късмет господин Цветан Терзиев плисна вода пред първокласниците .Изпълнени с вълнение и трепети малките първокласници за първи път прекрачиха прага на своето училището, преминавайки под красивата, цветна арка от балони, водени от своите първи учители. Всички те получиха подаръци от Себихан Мехмед -кмет на община Крумовград, от инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на Дънди Прешъс Металс –Крумовград и Венета Добрева-общински съветник.
Би първият звънец. С трепет всички се отправиха към класните стаи.