Комисар Заимов: Човешка небрежност е причината за повечето пожари

Общество

От началото на годината на територията на област Кърджали са възникнали 631 произшествия, 320 от които са пожари. В сравнение с миналата година се отчита ръст на произшествията с 9%, а при пожарите – намаление с 8 на сто, съобщи комисар Сергей Заимов, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Въпреки спада на пожарите като брой, те са много по-мащабни. Засегнатите площи са повече в сравнение с опожарените през миналата година, повече са нанесени материални щети, посочи комисар Заимов.

„54% от пожарите са причинени от небрежно боравене с откри огън. Като се прибави и небрежността при боравене с отоплителни уреди – процентът става 75“, каза още директорът на Пожарната в Кърджали.

По отношение на държавния противопожарен контрол – извършени са 3028 проверки , констатираните нарушения са 1232. Връчени са 648 разпоредителни документа, съставени са 72 акта за административни нарушения, а в 11 случая е приложена административна принудителна мярка.

Във връзка с контрола по Закона за защита при бедствия са извършени 205 проверки и са връчени 194  протокола.

Шест са доброволните формирования  в областта.Такива има във всички общини с изключение на Кърджали. „Доброволците са обучени, оборудвани, и застраховани“, изтъкна комисар Сергей Заимов.

„Населението оказва пълна помощ на служителите ни при овладяване на бедствия. Не само при ликвидиране на произшествията, но и с всякаква друга логистична подкрепа – осигуряване на вода, храна“, заяви директорът на Пожарната в Кърджали.

Арда нюз

Вашият коментар