Президентът връчи на БСП третия мандат за съставяне на правителство

Политика

Президентът Румен Радев връчи третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание на ПГ „БСП за България“.

„Причините затова са много. Избрах да връча мандата на БСП, защото партията изповядва ценностите свобода, солидарност и справедливост. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет. Но най-важната причина са хилядите почтени социалисти, които познавам“, аргументира своя избор Румен Радев. „Вярвам, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, около отчетен политически профил и от безспорно познати на обществото личности. Защото България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертна и друга подобна формула няма как да реши проблемите“, допълни държавният глава.

Лидерът на левицата увери президента, че ще направят всичко възможно, за да му върнат папката с реализиран мандат. „Разбираме отговорността, която поемаме в момента и ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да гарантира в следващите месеци сигурност на България и да промени досегашния модел на управление“, заяви от своя страна Корнелия Нинова.

Ако и левицата не успее да състави кабинет, президентът ще разпусне 46-ия парламент и ще насрочи нови трети поредни парламентарни избори.