Виртуална разходка предлага РИМ-Кърджали

Общество

Част от паметниците на културата в Източните Родопи могат да бъдат разгледани виртуално при посещение на Регионалния исторически музей, предаде БТА.
С помощта на специални очила могат да бъдат видени „от птичи поглед“ средновековният манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“, най-голямата крепост в Източните Родопи – „Моняк“, и една от най-добре запазените крепости в България – „Устра“.

Виртуалната разходка се предлага от настоящата година и предизвиква интерес у посетителите, които често се възползват от нея, споделят уредници в музея. По думите им, 3D очилата предизвикват интерес главно у децата, но пробвайки веднъж, те биват последвани и от по-възрастните им придружители.

Нововъведението не е единствено в България, но е възможност за по-трудно подвижните туристи или за тези, на които топлото време пречи, да се докоснат до духа на Родопите, седейки на стол в една от залите на музея.
Услугата е част от спечелен проект от РИМ-Кърджали.
По време на виртуалния туристически тур посетителите научават исторически факти за самия обект, което не заменя посещението на място, а подготвя човека с предварителна информация къде отива и какво може да види, допълват от музея.
Оттам уточняват, че се предвижда във виртуалната разходка да бъдат включени още обекти, като се започне от Перперикон.