Кметът на Ардино огледа новооткритите уникални скални ниши край Голобрад

Общество

Скален масив с издялани в него трапецовидни скални ниши бе открит от лесничей в землището на ардинското село Голобрад. Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан и заместникът му Неджми Мюмюнходжов посетиха новото откритие, което се намира на 1 км от махала „Каръмджалар“. Заедно с тях бе и кметският наместник на Голобрад Шенол Байрам.

В единична скала на силно пресечен терен в борова гора са изсечени 4 много добре запазени трапецовидни ниши. Уникалното е, че за разлика от останалите скални ниши в района те са с по-големи размери. Височината им достига до един метър, а широчината е между 65-70 см. Ориентировката на скалните ниши също е както и при тракийското светилище „Орлови скали“ и Дъждовница.

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан сподели, че предстои да бъдат предприети действия  за идентифициране и деклариране на новооткритите скални ниши  край Голобрад. Впоследствие ще се осигури достъп за посетители и туристи до интересната историческа забележителност. За целта ще бъдат изготвени указателни и информационни табели. Очаква се туризмът в района на село Голобрад да се съживи.

В близост до този ареал са разположени уникалните и красиви меандри на река Арда, както и археологическата недвижима културна ценност „Късноантична и средновековна крепост“ край село Дойранци.

Гюнер ШЮКРИ