Черноочене посрещна високи представители на Република Турция

Водещи, Общество

В навечерието на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам посланикът на Република Турция у нас Айлин Секизкьок посети община Черноочене. Тя беше придружавана от новия генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Високите гости бяха посрещнати от кмета на Община Черноочене Айдън Осман, председателя на Общинския съвет Бедрие Газиюмер и представители на ръководството на местната администрацията. Бяха разменени подаръци между двете страни. Айдън Осман подари на дипломатите картини с пейзаж от чернооченското село Женда.
Възможностите за инвестиции, развитието на здравеопазването и сътрудничество в областта на образованието и културата. Това бяха само част от акцентите от среща. Кметът Айдън Осман представи на гостите успешно реализираните от общината проекти. Те посетиха на място новият благоустроен т. нар. „Квартал 4“ в Черноочене. Разгледаха и санираната сграда и обновения двор на Средно училище „Христо Смирненски“.
Кметът на Община Черноочене запозна Посланика на Република Турция Айлин Секизкьок и генералния консул в Пловдив Корхан Кюнгерю с актуалното състояние на сътрудничество между Община Черноочене и побратимената турска община Селчуклу, област Кония. Представителите на Република Турция изразиха готовност да помогнат за съживяване, разширяване и утвърждаване на взаимоотношенията между двете побратимени общини.
Пред гостите Айдън Осман изтъкна, че основен приоритет на общината е благоустрояването на населените места, развитие на земеделието и туризма, чрез които младите да останат да живеят в Черноочене.
В програмата на дипломатите бяха включени още посещение на централната джамията в Черноочене. Там бяха посрещнати от Районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди и дошлите на следобедна молитва. Гостите раздадоха пакети с хранителни стоки на нуждаещите се.
Надяваме се, че и занапред ще продължим с контактите и ще имаме нови срещи, каза Посланик Айлин Секизкьок. Те поздравиха жителите на общината с настъпващия Рамазан байрам.
Исмет ИСМАИЛ