Алековци се включиха в инициативата „Мениджър за един ден“

Общество

Ученици от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ участваха в 19-то издание на програмата „Мениджър за един ден“ на Джуниър Ачийвмънт – България през 2021 година. Тя е най-разпознаваемата инициатива за кариерно ориентиране в страната с доказана полза за участниците – ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години.
По време на инициативата висши държавни служители и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса помагат на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната институция или компания в рамките на един работен ден. „Мениджър за един ден“ е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията.
Събитието се състоя на 23 март 2021 г. в нов онлайн формат, което даде възможност на участващите да кандидатстват за позиции във всяка компания в страната. Поради пандемичната обстановка, гостуването в компаниите се осъществи виртуално през платформи, които компаниите са избрали за провеждане на подобни събития.
Александра Иванова от XI „Б“ клас зае позиция Груп Бранд Мениджър в Нестле България АД, а съученикът й Вахдет Юсеин се включи в екип Маркетинг на ITA Group Bulgaria.
Темата на тазгодишното издание е „Силата на един ден, силата на една дума“. Под този наслов се проведе и livestream със специалното участие на Николаос Цитиридис, в който се включиха и други единадесетокласници от гимназията.
Събитието цели популяризиране на предприемаческото образование сред обществото и оказване на подкрепа на младите хора, които желаят да развият талантите си и сами да градят бъдещето си.
Учениците споделиха положителни емоции и удовлетворение от участието си в събитието.