Как да подготвим къщата си за пролетта?

Водещи, Общество, Обяви

Част от това да си собственик на къща означава да останеш на разположение за поддръжката ѝ и да правиш всичко всичко необходимо за всеки от сменящите се в годината сезони. Докато огромните дворове позволяват вечеря на открито, много забавления и следобеди, прекарани в събиране на слънце, не всичко е игра. Особено когато става въпрос за пролетната подготовка на една къща.

Какво ви е необходимо – оградна мрежа, нова беседка, засяване на градината? Вижте тук.

Започнете с нещо като пътна карта

Преди да направите каквото и да било, според специалистите, първо трябва да помислите как искате да използвате външните си пространства. Ако просто ще оживите пространството, което имате в момента, без да конструирате нищо ново, можете да преминете към втора стъпка.

Ето какво казват някои аранжори: „Начертайте карта на вашия имот от птичи поглед върху милиметрова хартия… Оттам нататък използвайте рисунката (и въображението си), за да изобразите идеите си, от нова градина до беседка или пътека, покрита с цветя и красиви лампи.“

Проверете вашите инструменти и оборудване

Има голям шанс, особено ако живеете някъде през студената зима, да не сте използвали инструментите си за тревни площи от няколко месеца. Поради това е важно да проверите дали всичко, което притежавате в момента, функционира правилно.

Косачките за трева са особено важни за проверка, заедно с вашето немоторизирано оборудване като гребла, машинки за подстригване на жив плет, маркучи и други. Помислете и за закупуване на артикули, които да ви помогнат да улесните поддръжката на двора.

Премахнете сламата от двора си

За тези от вас, които не знаят, сламата е слой мъртва растителна материя, който може да затрудни израстването на новата трева, ако не е премахната.

Планирайте първите си растения

Започнете със засаждане на зеленчуци или други растения вътре, за да могат по-късно да бъдат транспортирани навън, когато стане по-топло. Ако не ви е трудно да транспортирате вашите растения, можете да пропуснете тази стъпка и да се насочите направо към засаждането на петунии, маруля, броколи, зеле и зимен грах навън. А ако имате нужда от подходяща мрежа за засенчване на оранжерии, разгледайте продуктовата гама на Skyprotect.bg.

Косете от рано и често

Помнете, че косенето по-рано и по-често през пролетта е полезно, така че да не забавяте растежа на корените или да затруднявате правилното им възпроизвеждане. През първите шест седмици на пролетта планирайте да косите тревата си на всеки пет дни. Да, звучи доста често, но определено си заслужава.

Подгответе се за застудяване

Важно е да се отбележи, че пролетта не винаги означава много по-топло време и винаги са възможни изненади, дори и снеговалежи. Предпазете растенията си от случайни студени дни, като държите под ръка няколко одеяла срещу замръзване, съветват експертите по градинарство.

Защитете дома си от вредители

Запълнете всички дупки или пукнатини в основата на вашата къща или стените, за да избегнете навлизането на насекоми и гризачи в дома ви. Ако е необходимо, използвайте и пестициди, но внимателно подберете какви точно да бъдат те. За тази цел е най-добре да се консултирате със специалист.

Поправете покрива

Нищо не е по-страшно от покрив, който се нуждае от сериозна работа. Винаги правете малките ремонти на покрива, за да можете да избегнете скъп ремонт на цялата площ. След дълга зима първото нещо, което трябва да направите, е да прегледате покрива си и да прецените дали има щети. Докато сте горе, изчистете всички клони, листа, мъх и други боклуци.

Ако откриете прекомерно количество мъх, плесен или друг растеж, е добре да третирате покрива си с хлорна белина или меден сулфат. Сменете липсващите керемиди и не се колебайте да се свържете с майстор за второ мнение, ако е необходимо.