Какви са предимствата на композитните кухненски мивки?

Водещи, Общество, Обяви

Изборът на подходяща кухненска мивка е от важно значение както за интериора, така и от практична гледна точка. В много домакинства мивката продължава да бъде едно от най-често използваните кътчета в кухнята, затова се нуждаете от здравина, устойчивост и не на последно място – красив външен вид. Кухненските мивки от композитни материали са създадени, за да ви предоставят всичко това. Никак не е случайно, че те се превръщат във все по-търсен вариант от потребителите.
В случай, че се чудите дали такъв вид мивка е подходящото решение и за вашата кухня, в тази статия ще разгледаме по-подробно техните предимства. Вижте повече:
Какво представляват композитните мивки?
Преди да обобщим предимствата им, нека първо изясним какво представляват композитните мивки за кухня. Накратко, композитните са материали, които са изработени от поне две различни съставки, като вследствие на комбинирането им се получава нов материал, който притежава различни свойства от вложените първоначално съставки.
Полимермраморът и неговите подобрения са едни от най-популярните варианти, които ще откриете на пазара в момента. Базовият материал е естествено мраморно брашно – 80%, а останалото е основно полиестерна смола. Съществено е покритието, което запечатва изделието и не позволява попиване на каквито и да било оцветители. Подобрените варианти имат същите основни съставки, но в покритието от гел са добавени гранули, които му придават отличителния външен вид, наподобяващ гранит, а също и допълнителна здравина и устойчивост. Специфичният пълнител е изкуствен по произход, но с много висока твърдост, отличава се и с изключително разнообразни цветове и ефекти.
Защо инвестицията в композитни мивки си струва?
Мивките от композитни материали предлагат някои значителни предимства. На първо място трябва да посочим, че в сравнение с традиционните метални мивки, композитните предлагат висока плътност на материала, която го прави шумопоглъщащ. Композитните мивки са в пъти по-безшумни, когато пуснете водата. Това приятно предимство се дължи на плътността на материала.
Материалът, от който са направени, се отличава с по-висока еластичност, което прави този вид мивки устойчиви и на удар. Въпреки това, препоръчително е да избягвате ударите. Затова поставяйте внимателно съдовете в коритото на мивката. Композитните мивки са топлоустойчиви – до 180 градуса, но производителите препоръчват да не рискувате с поставянето на горещи съдове директно от котлона, тъй като там те могат да достигнат температура много над 180-те градуса. Използвайте специалните за целта подложки, подготвени в близост на плота, защото и ПДЧ плотовете са уязвими от високата температура, която могат да развият металните съдове. Има и силиконови подложки за дъното на мивките, които в днешно време се намират из Домашни потреби в най-различни и модерни форми и цветове – с тях ще можете да натоварите мивката и с горещи съдове. А най-сигурно е да изтинат леко преди да ги сложите в мивката.
Гранитните мивки издържат обикновено 280 градуса, но пак не е желателно да поставяте горещи съдове, иначе отдавна някой щеше да ги нарече с гръмкото „Термо мивки“.
Следващото предимство, на което си струва да обърнем внимание е, че те са лесни за почистване. Това е важно, тъй като никой не желае да прекарва часове в упорито търкане на мивката. С композитните мивки това не е наложително. За поддръжката им може да използвате подходящи почистващи препарати на химична основа, които ще откриете в магазините. Не използвайте абразивни препарати, тъй като може да наруши покритието и да доведе до образуване на драскотини.

Композитните мивки са устойчиви на UV-лъчи, което предпазва цвета им от избеляване до голяма степен. Това ги прави подходящ вариант за инсталиране на само в кухнята, но и на открити места.
Последно, но не и по-значение, ще споменем голямото разнообразие от цветове, форми и размери. Това ви помага да откриете подходящата композитна мивка за кухня, която в най-голяма степен ще отговори на вашите изисквания и нужди.
Ако вече сте се убедили, че това е най-подходящото решение за вашата кухня и искате да разгледате предложенията, вижте повече на страницата на ФАТ – водещ български производител на композитни мивки с високо качество.