Нова визия за партньорство между общините Джебел и Йълдъръм

Общество

Побратимяване на много по-високо ниво. Турски инвеститори у нас, чрез турските бизнес сдружения TÜSİAD и MÜSİAD и Българска Стопанска камара, ще се възползават от възможностите за съвместно кандидатстване за финансиране на жизнени проекти от европейските фондове. Цел – икономически рестарт на региона.
Новата визия за партньорство бе дефинирана от кметовете на Йълдъръм и Джебел – Октай Йълмаз и Неджми Али.
Това бе един от основните акценти от срещата между двамата, която се проведе в сградата на бурсенската община.
„Не говорим само за полезен ефект с регионално покритие в Източните Родопи и района на Бурса. Смесените компании ще имат достъп до големи бизнессдружения и форуми в Брюксел, България и Турция. Нашите партньори ще могат да се възползват и от възможностите по линия на Комитета на регионите, където Турция участва със съвещателен глас“, коментира кметът на Джебел Неджми Али.
Октай Йълмаз, който е от управляващата Партия на справедливостта и развитието, и Неджми Али обсъдиха широк спектър от теми, като фокусът падна върху възможностите за засилване на комуникациите между Йълдъръм и Джебел.
В разговорите бяха изтъкнати предимствата на всяка от общините, като променящият се Джебел се очертава като инвестиционна дестинация за малки и средни фирми от „столицата на изселниците“, както наричат град Бурса. Предстоят редица съвместни инициативи.
Заедно с кмета Неджми Али в Йълдъръм беше и общинският младежки лидер на ДПС и експерт по европейски фондове Бюлент Ахмед.
Кметът-домакин Октай Йълмаз показа на гостите голямата и модерна обществена библиотека, в която са създадени отлични условия за учениците да се подготвят за кандидат-студентски изпити. Научните зали в центъра позволяват провеждането на различни по тематика семинари.