Разпитват 25 свидетели по делото за катастрофата с Местан

Водещи, Общество

25 свидетели ще бъдат разпитани по делото за катастрофата с лидера на ДОСТ Лютви Местан, при която загина 6-месечно бебе. Това ще стане при следващото заседание на окръжния съд в Кърджали, което беше насрочено за 5 и 6 април. В първия ден показания по случая ще дадат 13 души, а на следващия още 12. Лютви Местан и бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед са обвинени в независимо причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофата, станала на 14 април 2019 година на разклона край село Загорско.

„Не мога да разбера в какво съм обвинен“, заяви по време на разпоредителното заседание Лютви Местан. Той каза още, че обвинителният акт срещу него е пасквил и е продукт на измама. Политикът каза още, че е нарушено правото му на свобода и сигурност и се закани, че делото няма да приключи нито в кърджалийски, нито дори в български съд. Стигна се до там съдията Георги Милушев да направи няколко пъти забележка на политика и дори да го заплаши с изгонване от съдебната зала.

„В обвинителният акт фигурира всичко, което е необходимо, за да бъде повдигнато обвинение и да започне разглеждането на едно дело в съдебната фаза“, заяви единият от прокурорите по делото Росица Георгиева. Тя категорично отхвърли обвиненията, отправени от Местан за подмяна на доказателства по случая.

„Всички относими факти и обстоятелства към обвинението, което е повдигнато на двамата подсъдими, са отразени в обстоятелствената част на обвинителния акт“, каза още Росица Георгиева.